Читај ми!

Небојша Челик, Како преживети модерна времена

3. епизода: Криза идентитета

Редакција дечијег програма Радио-телевизије Србије у трећој сезони едукативног серијала Небојша Челик под називом Модерна времена бави се проблемима данашњих адолесцената, покушавајући да форматом и визуелним језиком ову тему прилагоди циљној групи коју чине сами адолесценти али и њихови родитељи. Тема треће епизоде овог серијала под називом Криза идентитета истражује изазове савременог друштва и реакције младих на ову појаву.

Десанка Нагулић клинички психолог и сарадница на пројекту, између осталог, износи следеће податке: "Млади људи су у последње време изложени масов­ним ударима на идентитет: мења се тип радозналости, младалачки "новатор­ски" дух, поштовање хуманих вредности, храброст, блискост, усамљеност, послуш­ност се у потпуности одбацује јер се брка са покорношћу, неспособност за одго­вор­ност за сопствени живот се маскира манипулативношћу, итд. У понашању се осцилира од патријархалног концепта витештва и мачизма до апатичне искључености и индиферентности у односу на спољашњи свет, од наговештаја потребе да се буде политички укључен и активан до екстремног непознавања основних политичких прилика. Екстреми и јесу својство адолесценције/младости али се очито и појачавају у склопу честих и драматичних промена."

Тим поводом као гост епизоде Криза идентитета у документарном сегменту је Иван Тасовац - директор Београдске филхармоније, специјални саветник за идентитет.

Главне улоге тумаче: Иван Ђорђевић - Џуди, Јелена Ђокић, Драган Петровић Пеле, Иван Зарић, Јелена Велковски, Стефан Бундало, Александар Кецман и Мина Николић

Екипу Јутјубера играју: Антонела Васић, Ана Стевић, Вања Јовановић, Вања Станковић, Димитрије Стајић, Ена Кристина Матошевић, Јана Окиљ, Катарина Јовановић, Марија Жеравица, Марко Милошевић, Саша Нићифоровић, Сара Пејчић.

Бластерси изводе оригиналну нумеру: То што јеси

На самом крају епизоде МС Психолог Федор Мунижаба оцењује и закључује: "... личност се развија док је жива, а карактеристичан период за формирање идентитета је адолесценција - 12 до 18 година. Тада покушавамо да дамо одговор себи и свету, на питања: Ко сам ја? Шта желим да радим? Да ли, и колико вредим? Итд. Развојни задатак те фазе је да дођемо до прихватљивих одговора. Постављање тих питања је здраво и нормално, а криза је период када имамо значајнијих потешкоћа да нађемо одговоре. Понекад је тешко истовремено избалансирати психолошке потребе за индивидуалношћу - бити посебан, и потребе припадања друштву у целини – уклопити се и бити прихваћен."

Сценарио и режију потписује редитељ Милутин Петровић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво