Метаморфозе: Нела Михаиловић

Нела Михаиловић је једна од  најталентованијих глумица своје генерације. Има читав низ запажених улога којима је успела да сценски материјализује свој дар, на начин којим то чине само посвећени – изузетним и промишљеним радом.

Рођена је у Ваљеву, где је завршила основну и средњу медицинску школу. Глуму је дипломирала 1994. на Факултету драмских уметности у Београду у класи професора Владимира Јефтовића. Прву улогу остварила је у Народном позоришту у Шекспировој "Укроћеној горопади". Стални члан тог позоришта је од 1994. године. Данас је првакиња националног театра и једна од глумачких стубова овог позоришта. Игра и на свим београдским сценама.

Запажене улоге остварила је на филму и у телевизијским серијама, али Нела је пре свега позоришна глумица.

Народно позориште је три деценије њена кућа. Каже матица, језгро, центар, дом, земља, све значајно у професији.

Ту је одиграла на десетине изузетних рола. Бриљира као Даница Чворовић у представи Балкански шпијун. Занимљиво је да су тек након ове улоге почеле да пристижу награде које су је неоправдано заобилазиле. Чак девет награда добила је за тумачење ове улоге, укључујући и награду "Љубинка Бобић”, коју додељује Удружење драмских уметника Србије за најбоље остварење у области комедије и угледну награду "Раша Плаовић". Њено тумачење Данице је узбудљиво, иновативно, искрено, модерно, заводљиво комично и надасве разумљиво публици.

Оптимизам, емпатију, љубав према људима, све је то упаковала у фино ткање тог лика, тако да и њена Даница, попут Илије Чворовића, постаје хероина овог времена.

Рођена да сваки пут изнова дуго корача до циља Нела увек са истим ентузијазмом гради своје нове ликове.

Позориште се у свом кључном сценском ефекту, катарзи, позива на свет емоција, а први гласник тог света је глумац. Глас Неле Михаиловић јасно, снажно и убедљиво допире до публике.  Зато је њена највећа љубав позориште, а  живи контакт са публиком нешто најузбудљивије.

аутор и уредник Оливера Милошевић

сниматељ Драгослав Бојковић

монтажа Јаков Пејов

режија Милица Митровић

 

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено