Вавилон

Пролећни Вавилон отвара подсећање на прославу Дана поезије који пада на први дан пролећа, 21. март. Овај дан се прослављао широм Србије, само у Београду је прослављен на бројним локацијама, а ми смо камером забележили дешавања у Културном центру Београда и књижари Трећи трг.

О новој књизи Саше Јеленковића, "Без терета/Радио Итака", говорила је за Вавилон, Катарина Пантовић, а Александра Јовановић је прочитала једну песму изсвоје нове збирке "Прсти у псећем крзну".

Проф. др Владислава Гордић Петковић приредила је Антологију регионалне женске књижевности "Региона“ у коју је уврстила седамнаест ауторки из Србије, Босне и Херцеговине, Словеније, Црне Горе и Хрватске. Ауторке су заступљене својим прозним и поетским радовима и како В. Гордић Петковић напомиње, антологија би требало да послужи као подстицај за даље читање и откривање женских књижевних гласова.

За издавачку кућу Градац историчар уметности, Небојша Миленковић је приредо нови број под именом "Збогом, авангардо“. Број је посвећен новосадској авангарди од 1969 – 1972. Ова сцена је била специфична и по томе што су бројни писци истовремено наступали и као авангардни визуелни уметници и концептуалисти тако да су део овог рада преносили и комбиновали са својим књижевним радом. Сетимо се Вујице Решина Туцића, Војислава Деспотова, Јудите Шалго, Мирослава Мандића, Тибора Варадија, Ота Толнаиа, али и оних који још увек представљају нека од водећих имена наше књижевне сцене – Слободан Тишма, Владимир Копицл, Каталин Ладик, Божидар Мандић, а њихов рад није до краја протумачен.

Издавачка кућа Ред бокс је поново објавила чувени роман Мануела Пуига по коме је снимљен и филм "Пољубац жене паука“. О овом роману, као и о књизи прича/путописа, "Одакле сам била, више нисам“ Дејана Тијага Станковића говори Јасмина Врбавац.

У издању Карпоса је недавно објављена књига познатог ирског романописца, есејисте и књижевног критичара, Калама Тоубина, "Љубав у мрачно доба (геј животи од Оскара Вајлда до Педра Алмодовара)“ коју ће у Вавилону представити уредница издања, песникиња Ања Марковић.

Емисију осмислила и уредила: Јасмина Врбавац

Режија: Марко Шотра

Вавилон Вавилон

Autor:
Јасмина Врбавац

Вавилон је елитна месечна емисија о савременој књижевности коју је 2001 године осмислила Јасмина Врбавац и уређује је у оквиру Редакције за културу. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво