РТС Лаб: О укусима

"De gustibus non est disputandum“ или “О укусима не треба расправљати”, латинска изрека сачувана је у овом облику до данашњих дана, и има своје присталице, али и противнике. Звук њених фонема је свакако умирујућ, али да ли јој је смисао исправан?

Да ли је лепота само у оку посматрача? Да ли је субјективна или објективна и ко доноси суд: људи или време? Постоји ли неукус, и може ли и неукус бити нечији укус? За одговорима на ова, али и многа друга питања, трагамо са нашим гостом, професором доктором Небојшом Грубором са Филозофског факултета.

Према проценама, на свету постоји око 170 милиона написаних књига, истражујемо шта је оно што се у књижевности оцењује као квалитет?

Због чега су нам у музичкој естетици важни златни пресек и Фибоначијев низ? Шта то једно музичко дело чини лепим и складним? Изучавањем лепоте, сензибилитета и чулног доживљаја музичког дела бави се музичка естетика.

У другом делу емисије говоримо о укусу око ког сви слажемо.

Било да је млечна, црна, бела или ружичаста, свака коцкица изазива срећу. Шта све знамо или не знамо о чоколади?

Од зрна какаа до чоколаде, процес је сложен. Квалитет производа доста зависи од савршености технолошког поступка производње, односно сваке његове фазе. Производња чоколаде, поред добре рецептуре, подразумева и сложене технолошке операције. Какву чоколаду једемо? О самом процесу производње разговарамо са проф. др Јованком Лаличић Петронијевић са Пољопривредног факултета.

Посетили смо и најслађу адресу у Београду и сазнали све о историјату најомиљеније посластице.

Емисију су припремили и водили Јана Војновић и Виктор Маневић.

Уредник емисије је Марија Цвијић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво