Певајте моје песме – Радослав Граић, In memoriam

Емисија народне музике посвећена је истакнутом српском композитору Радославу Граићу. Иако је већи опус посветио популарној музици, његов успех у компоновању народне музике сликовито се види у томе што је публика деценијама уназад прихватала његове народне песме мислећи да су изворне.

Песма "Мито бекријо" је најпознатија међу њима и прославила је Василија Радојчић. Поред ње у наставку емисије учествују и други вокални солисти: Александар Илић, Екстра Нена, Маринко Роквић, Станиша Стошић, Уснија Реџепова. Они су удахнули емоције у Граићеве хитове са снажним призвуком традиције: "Хеј крчмарице", "Долетеће бели голуб", "Не враћам се више", "Стани, стани зоро", "Од Ниша до Врања".

Радослав Граић певач и композитор, рођен је 1932. године у Мркоњић Граду, у Босни и Херцеговини. Школовао се у Травнику, а гимназију је 1950. завршио у Бањалуци, где је упоредо похађао и музичку школу.

У Београду је живео од Другог светског рата где је и дипломирао историју уметности на Филозофском факултету, али и соло певање на Музичкој академији. На предлог Дубравке Нешовић, почео је да пева у Хору Радио Београда, а убрзо је полагао и аудицију код Властимира Павловића Царевца, и тако постао вокални солиста народне музике у тој радио станици. 

Радослав Граић је један од најсвестранијих стваралаца  популарне музике на овим просторима, чије дело је на својеврстан начин обележило генерације које су стасавале у другој половини 20. века на овим просторима. 

Добитник је многобројних награда и признања за вокално извођење и за композиторски рад међу којима су: Златна медаља за заслуге 2020. године, Естрадно музичка награда Србије за животно дело (2017), Златни мелос – награда за животно дело, Сабор народне музике Србије итд.

Радослав Граић, осим што је био певач, композитор, некадашњи је музички уредник Телевизије Београд (1968-1997). Уређивао је многе значајне емисије и серије, а компоновао је музику за шпице популарних играних серија: "Камионџије“, "Позориште у кући“ и многе друге. Од емисија које је креирао и уређивао најпознатије су "Максиметар", "Попекспрес", "Фолк парада", "Споменар" и бројне друге. Када је отишао у пензију, наставио је и даље да се бави компоновањем.

Међу песмама које је посветио најмлађима су антологијске песме за децу – "Вуче, вуче, бубо лења", "Лако је пруту", "Моја бака", "Математика", "Здравица учитељу", "А ја бих да се играм"… Песме су компоноване на стихове наших еминентних песника – Љубивоја Ршумовића, Драгана Лукића, Добрице Ерића, Мире Алечковић, Божидара Тимотијевића, Милована Витезовића, Слободана Станишића, Пере Зупца и других.

Извођачи ових дечјих песама су наши познати глумци и поп певачи: Драган Лаковић, Ђуза Стојиљковић, Бранко Милићевић - Коцкица, Ђорђе Марјановић, Зафир Хаџиманов, Владимир Чоби Савчић, Сенка и Бисера Велетанлић, Боба Стефановић, Миња Субота... Ту су и наши реномирани дечји хорови - "Колибри", Дечји хор РТС, "Чаролија", хор Дечијег културног центра као и талентована деца – солисти.

Као аутор широких интересовања, са запаженим успехом годинама је учествовао са својим композицијама на нашим највећим фестивалима популарне музике (Београдско пролеће, Опатија, Загреб, Месам, Београдски сабор, Илиџа - Сарајево, Нови Сад, Ниш...).

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се