Право на сутра: Три сата у Ђаковици

После 22 године у Ђаковицу се почетком јуна вратила прва Српкиња. У градовима јужно од Ибра, Срба нема, зато је вест о повратку једне жене у Ђаковицу запрепастила све.

Наша телевизијска екипа је и поред ризика одлучила да обиђе Драгицу Гашић која је сама у стану у ђаковичком насељу Оризе. Испред зграде у којој су до 1999. године углавном живели Срби, налази се полицијска патрола која чува српску повратницу.

Зашто је одлучила да се врати, колико је српских станова узурпирано у истој згради, да ли постоји страх, само су нека од наших питања на која је одговорила Драгица Гашић. У самој Ђаковици од српског становништва успела је да се одржи само црква Успења Пресвете Богородице у којој живе три старије монахиње.

За повратак у Ђаковицу заинтересовани су расељени Срби из тог града али право на њихов повратак оспоравају екстремни Албанци.

И долазак наше телевизијске екипе је изазвао изненађење, пратили су нас оштри погледи грађана. Када смо напуштали Ђаковицу, док смо снимали поред стадиона Влазнимија, зауставио нас је Албанац и спречио да наставимо снимање града, јер, како је рекао, Срби немају шта да траже у Ђаковици. Захваљујући полицији коју смо позвали, избегли смо већу непријатност.

Више од 230.000 Срба је 1999. године морало да напусти Косово и Метохију. Тада је почела и узурпација њихове имовине.

Повратку Срба највише се противе они Албанци који бесправно и бесплатно већ две деценије живе у њиховим становима. Таквих примера је много, али се о томе у косметској јавности готово и не говори. Право приватне својине у читавом свету је неприкосновено право сваког појединца али то на подручју Косова и Метохије, када је у питању имовина Срба, не важи.

Поред Драгице Гашић у емисији Три сата у Ђаковици говори и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

Ауторка емисије: Светлана Вукмировић

Сниматељ: Горан Копривица
Тонски сниматељ: Мирослав Радишић
Монтажа: Марија Аранђеловић

Возач: Далибор Милутиновић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво