субота, 08.11.2025, 14:52 -> 11:58
štampajГастрономад
Грчке кобасице и вино
Када путујемо севером Грчке приметићемо да традиција кувања увек прати оно што земља даје. Овај крај је поносан на своја вина и винограде, али и на производњу меса и домаћих сухомеснатих производа. Кускус, који данас повезујемо са северном Африком, у Грчку је стигао кроз медитеранске тргове и путнике. У многим областима, посебно тамо где се спајају различите културе, постао је природан део кухиње као брза и хранљива подлога уз месо и поврће.
Грчке кобасице, познате као лоуканико, разликују се од региона до региона. Најчешће су од свињског или говеђег меса, зачињене кором од поморанџе, кумином, вином или коморачем, и увек се праве по локалним рецептима који се преносе кроз генерације. У Алмопији се посебно истиче употреба вина из истог краја, што кобасицама даје препознатљив карактер.
Наш гастрономад Никола Вучковић обишао је грчке области Лутраки, Алмопија и Пелу, а на тераси локалне винарије за њега је кувао грчки колега Статис Лазаридис, који је спремао традиционалну "тигању" са празилуком, кобасицом и слатким грожђем, као и зелену салату са трешњама, бресквама и орасима. Никола је, као додатак, направио трдиционалну трахонату - кускус са говеђим кобасицама и подлогом од густог грчког јогурта, који даје баланс топлог и хладног, пикантног и кремастог. То је јело које стиже право са поља и винограда на тањир. Пријатно гледање!
Коментари