Читај ми!

Гастрономад

Дубровачке приче

Дубровник је познат по специјалитетима од рибе и морских плодова. Бродет или брудет права је гастрономска икона дуж целе Далмације, а свака кућа има свој рецепт који се разликује по намирницама које стављају унутра. Ипак, оно што се никад не мења од састојака су лук, риба, шкољке, гамбори, сок или сос од парадајза и свеж першун, а оно што је јако битно је да се бродет не меша, већ се посуда само протресе. Јело потиче од локалних рибара, који су користили све шта су могли да улове од рибе и морских плодова. Италијани га зову бродето, грци боурдето, док су му шпанци дали име цалдерату и додају му чоризо кобасицу да би јело било пикантно. Што се тиче прилога најчешће се послужује са палентом, али често се служи и са грашком или јечмом. Запршка се не ставља, јер густину добија од лука, парадајза и рибе.

Наш гастрономад Никола Вучковић угостио је Слободана Радету, чувеног кувара и гастронома, па су заједно спремили далматински бродет на рибарев начин, рижото са гамборима и паленту. Пријатно гледање!

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом