Читај ми!

Филм

In memoriam Вељко Булајић, Битка на Неретви

Поводом смрти редитеља Вељка Булајића емитујемо филм "Битка на Неретви"

Битка на Неретви је југословенски партизански филм из 1969. године настао у режији Вељка Булајића. Сматра се најбољим и најскупљим филмом икада снимљеним у СФРЈ. Био је номинован за Оскара 1969. у категорији за најбољи страни филм и имао највећу гледаност у Југославији са око 4,5 милиона гледалаца, док га је у више од осамдесет земаља света видело 350 милиона гледаоца. Сценарио су заједно с Вељком написали и Стеван Булајић и Ратко Ђуровић.

Филм је заснован на истинитим догађајима из Другог светског рата, стратешког плана удруженог напада сила Осовине на југословенске партизане 1943. Почетком 1943. године немачки генерали су почели, по Хитлеровом личном наређењу, са спровођењем плана "Вајс“ за уништење партизанских јединица.

Притиснути далеко надмоћнијим непријатељем, партизани, са Врховним штабом и 4.500 рањеника и тифусара, нашли су се опкољени у долини Неретве. Остао је само један мост на чијој другој страни су чекале јаке непријатељске снаге. Тито је наредио да се сруши мост. Изненађени непријатељ је пребацио своје снаге на другу страну предвиђајући да ће партизани покушати самоубилачки пробој обруча. Али, у току само једне ноћи партизани су изградили привремени мост поред срушеног и пребацили се на другу страну, где су се сукобили са четницима.

У главним улогама: Коле Ангеловски, Столе Аранђеловић, Фарук Беголи, Сергеј Бондарчук, Јул Бринер, Франко Неро...

Режија: Вељко Булајић

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво