Читај ми!

Филм

In memoriam Вељко Булајић, Битка на Неретви

Поводом смрти редитеља Вељка Булајића емитујемо филм "Битка на Неретви"

Битка на Неретви је југословенски партизански филм из 1969. године настао у режији Вељка Булајића. Сматра се најбољим и најскупљим филмом икада снимљеним у СФРЈ. Био је номинован за Оскара 1969. у категорији за најбољи страни филм и имао највећу гледаност у Југославији са око 4,5 милиона гледалаца, док га је у више од осамдесет земаља света видело 350 милиона гледаоца. Сценарио су заједно с Вељком написали и Стеван Булајић и Ратко Ђуровић.

Филм је заснован на истинитим догађајима из Другог светског рата, стратешког плана удруженог напада сила Осовине на југословенске партизане 1943. Почетком 1943. године немачки генерали су почели, по Хитлеровом личном наређењу, са спровођењем плана "Вајс“ за уништење партизанских јединица.

Притиснути далеко надмоћнијим непријатељем, партизани, са Врховним штабом и 4.500 рањеника и тифусара, нашли су се опкољени у долини Неретве. Остао је само један мост на чијој другој страни су чекале јаке непријатељске снаге. Тито је наредио да се сруши мост. Изненађени непријатељ је пребацио своје снаге на другу страну предвиђајући да ће партизани покушати самоубилачки пробој обруча. Али, у току само једне ноћи партизани су изградили привремени мост поред срушеног и пребацили се на другу страну, где су се сукобили са четницима.

У главним улогама: Коле Ангеловски, Столе Аранђеловић, Фарук Беголи, Сергеј Бондарчук, Јул Бринер, Франко Неро...

Режија: Вељко Булајић

 

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије