Читај ми!

Свадба из мог краја

У овој епизоди упознаћемо разноврсне свадбене обичаје на венчању у јужнобачком месту Бач - млада је пореклом Словакиња младожења Србин.

Омела и Далибор су се упознали на послу. Од шефа су добили заједнички задатак да прикупе јединствене биљке са овог поднебља и током тог извршења дошло је до блискости...

Младожењини родитељи дошли су због весеља из Немачке где живе преко 30 година, тако да је већина припреме свадбе била на младенцима. Они су се договорили да издвоје најбитније обичаје словачког и српског народа па да ова свадба буде мултикултурална, у духу најбољих традиција оба народа. 

Дан пре свадбе, код младе долази најближа родбина. Ту се дели свадбени колач који је сладак и певају се традиционалне словачке песме. Бака је главна у организацији. Код младе је обичај да се недељу дана пре ставља венац кад се позивају људи. Иду са позивницима, а ако неко није код куће, онда се веже за капију. Браћа или кумови су позивари. 

Код младожење се кити венац дан пре свадбе. Служи се ракија, остављена за ову прилику још када се младожења родио.

Младенци су добили дозволу од Владике да се венчају у српском православном храму па ће осим грађанског венчања и на овај начин овековечити и крунисати своју љубав.

Младожења је био члан КУД-а. Биће му гости одатле а млађи чланови културно-уметничког друтва ће доћи да и наступе на свадби и уруче му поклон, што је постала традиција међу њима. Ово ће бити посебно емотиван тренутак. 

Орнела има своју ношњу, коју је наследила од мајке...

Од обичаја, најзанимљивији је онај са тањирима – када млада чисти прљаве тањире а мушкарац их прво плаћа па их потом - разбија. 

У Бачу је у време снимања наше емисије била у току манифестација "Дани европске баштине" – "Дани Бача"  па ћемо видети и изложене венчанице из 19. века

13. епизода трећег циклуса ТВ серијала "Свадба из мог краја" је на програму у четвртак, 7. децембра, у 22 часа, РТС 1.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво