Читај ми!

Гастрономад

Храна за душу

Храна за душу или soul food један је од најпопуларнијих начина припремања хране који долази из Сједињених Америчких Држава. Иако се најчешће повезује са удобношћу и декаденцијом, храна за душу или soul food рођена је из борбе за слободу и преживљавања у тешким временима. Потиче углавном из Џорџије, Мисисипија и Алабаме, скупа држава које се обично називају Дубоки југ и у којима се трговина робљем најдуже задржала. Оскудни оброци били су ниског квалитета и нутритивне вредности, па је било неопходно да се афричка традиција исхране прилагоди расположивим ресурсима. Ова храна има богату и важну историју која везује црначку културу са њеним афричким коренима, а она се одражава, пре свега, у основним рецептима и техникама.

Наш гастрономад Катарина Петровић Каја, у част свих бораца за слободу из тог времена и оних који су сачували бисере кулинарства у којима се данас ужива широм света, припрема три традиционална рецепта - макароне са мешавином сирева, пикантну хрскаву пилетину и пикантну блитву.

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом