Кикинда - утина, сувача, Кика, пинцика

Један град у Банату носи титулу светског рекордера. Зато га походе новинари, фоторепортери, туристи, природњаци из целог света. А за то су криве оне - утине. Или мале ушаре.

Тај град једини је у Србији који крије јединствен споменик српске архитектуре. Очувано ремек дело из 19. века. Сувача. Млин на суви погон из 1899. године. 

Дрворед пинцике, мапирао је ово место, као власника једне од најлепших улица на свету. Међу њих 50, записана је и Улица генерала Драпшина.

И чувена Кика обрела се у истом граду. То је један од најочуванијих скелета мамута на свету.

Све је то Кикинда. Ушушкана у крило Северног Баната. Заједно са више од 49.000 становника, колико их је избројано на последњем попису. Зашто су сове у самом центру града направиле највеће познато зимовалиште у свету? Како ради сувача, зашто је мамутица Кика, пола милиона година, лежала испод Кикинде? Какве везе, можда, има научник Михајло Пупин са једном од најлепших улица на свету и пинциком?

Аутор: Сања Драгићевић Бабић

Уредник: Горислав Папић

Око магазин Око магазин

Autor:
Горислав Папић

Сваког радног дана у 18:25 - најактуелније политичке, спољнополитичке, економске и друштвене теме. Најзанимљивије приче о култури, најатрактивније репортаже. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво