Читај ми!

Тајне калемарства

Калемарство је темељ виноградарства и воћарства јер без добре саднице нема ни доброг рода. У бившој Југославији готово да нема већег винограда и воћњака у који своје прсте нису уплели калемари из трстеничког краја који традицију калемарства негују близу два века.

Ручно калемљење винове лозе, које носи извесну магију, задржало се до данас у трстеничким селима Велика Дренова, Селиште, Страгари и Милутовац.

Калемари из тих села, у ово доба године, на дивљој подлози стварају калемове тамјанике, прокупца, жупљанке, петре, мораве, племенке и још десетине старих српских, али и других сорти винове лозе.

Калемари из трстеничког краја годишње произведу више од десет милиона лозних калемова, око осам милиона воћних садница и неколико милиона садница руже које данас оплемењују многе винограде, воћњаке и вртове у Европи.

Уредник: Бранко Станковић
Сниматељ: Дарко Бурсаћ
Монтажа: Марија Баронијан Шашић

 

 

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом