Последња одбрана-Чаплин у Ваљеву 1942.

Немачки официри и војници, 15. маја 1942. године, дошли су у ваљевски биоскоп „Централ“ спремни да уживају у пројекцији филмског мјузикла. Светла су угашена, филм је почео и уследио је шок! На платну су видели свог вођу Адолфа Хитлера у комичним сценама. Неко је извадио пиштољ и осуо паљбу, уз повике да се филм одмах прекине. О овом, за немачке војнике правом кошмару, до детаља је обавештен и сам Хитлер.

Шта се заправо десило? Те вечери је приказан до тада строго забрањен филм „Велики диктатор" Чарлија Чаплина. У биоскоп је филмску копију подметнуо Никола Радошевић, тада седамнаестогодишњак, који је радио као физички радник у магацину Удружења биоскопа у Београду. Почетком пролећа 1942. године у складишта испод Калемегдана стигла је испорука неколико заплењених филмова, а међу њима је био и „Велики диктатор" Николиног филмског хероја Чарлија Чаплина. О томе је обавестио своје другове, чланове покрета отпора „Плава пантљика". Сви заједно су дошли на идеју да филмом обману фашисте, уз процену да тако нешто, због строге контроле, не може да се уради у Београду. Једина шанса је била да се филм прикаже негде у провинцији. Одабрано је Ваљево, јер је тамо живео деда Николе Радошевића.

О невероватној премијери Чаплиновог легендарног филма у Ваљеву, а потом и о свом хапшењу, суђењу, боравку у логору у Берлину и бекству након бомбардовања америчке авијације, професор Никола Радошевић говорио је пред камерама РТС-а 2011. године.

Професор Никола Радошевић (1926-2013) студије фотографије завршио је у Паризу. Оснивач је и први потпредседник Светске асоцијације фотографских уметника, Светског савета професионалних фотографа и Европске асоцијације професионалних фотографа . Један је од оснивача Удружења самосталних уметника фотографије Србије и Интернационалне асоцијације визуелне уметности. Носилац је бројних домаћих и међународних награда и признања. Аутор је и продуцент играног филма „Атомска бајка" и неколико десетина документарних филмова, међу којима су многи били пионирски подухвати у домаћој филмској уметности почетком педесетих година 20. века.

Немачки редитељ Андреас Хен снимио је филм „Велики" о подвигу Николе Радошевића. Тако је преко филмске уметности сачуван део наше историје. Николу Радошевића на филмском платну оживео је Милош Биковић.

Аутор Радослав Московлић, произведено 2011. године

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво