Повратак звездама-Златни дечаци

Неке чињенице су неоспорне. Једна од њих је, да спорт не зна за границе и да лако уклања сваку препреку на путу ка људима, без обзира у ком делу света ти људи живе и којим језиком говоре.

Међу љубитељима спорта има и старијих, има и млађих. Програмски архив РТС-а, прве подсећа а другима даје прилику да сазнају шта се у спорту дешавало у време када су били мали или можда још и нису били рођени.

Ова емисија посвећена је великим међународним успесима кошаркашке репрезентације Југославије.

Југословенски кошаркаши били су друга велесила у међународној кошарци, одмах иза Сједињених Америчких Држава.

Југословенска селекција је дебитовала на Европском првенству 1947. године у Чехословачкој.

Следио је деби и на првом Светском првенству које је организовано у Аргентини, 1950. године. На том такмичењу као и на наредна два Светска првенства-Бразил (1954) и Чиле (1959), наши кошаркаши нису успели да освоје неку од медаља.

Међутим, повратак у Бразил 1963. године, где је одржано четврто Светско првенство и освајање сребрне медаље, означио је почетак успона југословенске кошарке на светској сцени. Исто одличје, југословенски кошаркаши освојили су 1967. године на Светском првенству у Уругвају.

Југославија је 1970. године била домаћин Светског првенства, које је одржано у Љубљани. Првим местом на том такмичењу, започео је чувени „златни низ" југословенских кошаркаша на међународној кошаркашкој сцени.

Уживајте у спортском времеплову!
Редитељ Мића Милошевић, произведено 1973. године.

Коментари

Snimanje telefonom
Неовлашћено снимање и објављивање кривично дело, могућа само приватна тужба
Re: Zujanje u usima nije bezleno
Зујање у ушима није безазлено
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
PTc
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Operacija kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.