Србија на вези

И све по закону: Чија је имовина Срба у Хрватској?

Уставом Републике Хрватске из 1990. године укинуто је право друштвеног власништва, a седам година касније, ради ради усклађивања земљишних књига, Хрватска је  донела Закон о власништву и другим стварним правима. Након тога, од око милион и по парцела пољопривредног земљишта које је било власништво Срба, 800.000 катастарских парцела је уписано на власништво државе Хрватске. Како је до тога уопште дошло?

 

А ових дана, Град Бенковац јавно је објавио предлог Програма располагања пољопривредним земљиштем у власништву Републике Хрватске за подручје града Бенковца, а који садржи попис свих катастарских честица пољопривредног земљишта у власништву Републике Хрватске одређених за давање. Рок за приговоре истекао је 1. марта. Ова вест, узнемирила је све оне (пре свега протеране и расељене Србе) који нису решили питање власништва у земљишним књигама. Заправо, ова ситуација се не односи само на Град Бенковац, већ целу Хрватску, што нам говори  пример из Дрежнице (Горски котар). Има ли решења за Србе који су се због нашли у овој ситуацији, разговараћемо са председником Савеза Срба из региона и народним послаником Миодрагом Линтом.

 

Наша колегиница из ТВ продукције ЗВО, Васка Радуловић, редовно прави записе из Далмације за коју је везана великом љубављу. Зато се понекад, уз пуно сете, са својим саговорницима присећа времена када су многа далматинска места врвела од живота и дечије граје, са жељом да да ће једног дана можда бити макар слично. Тако је било и сада, у скоро пустом селу Радљевац, недалекао од Книна.

 

Срби су на простору данашње Хрватске оставили трајни траг и о томе сведочи историја. Доказ за то је и епархијска Пакрачка библиотека, коју је током рата деведесетих, од намере хрватских војника да је спале, спасио је професор Иван Хити из Вараждина.  Књижевно благо непроцењиве вредности, старо је скоро колико и Британска библиотека, око два и по века,а многе књиге и рукописи су  под заштитом државе. Ових дана, потписан је споразум између Универзитета у Бањалуци и Епархије пакрачко-славонске, који ће допринети научноистраживачком раду на баштини Библиотеке.

 

У Будимпешти је отворена изложба „Сретњски устав“ „Сретењски устав“ коју Епархија будимска и Задужбина Саве Текелије организује у сарадњи са Педагошким музејом из Београда. Аутори изложбе су др Александра Миловановић заменик директора Педагошког музеја и Филип Цветковић, научни сарадник. Из Будимпеште извештава Диана Ђурић, уредница РТВ Варош.

 

Уредници Тања Адамовић и Нада Вукелић

 

Редитељ Ернестина Глигоријевић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара