Јестива историја: Кухиње

Како је храна стварала и рушила цивилизације? Зашто се враћамо праисторијској исхрани? Због чега треба бити обазрив при конзумирању хране која није са нашег поднебља? Које све необичне специјалитете других народа можете јести у нашој земљи? На који начин спречити глад у свету? У серији Јестива историја истражујемо које су то врсте хране највише допринеле обликовању данашњег света, како је храна утицала и још увек утиче на развој човечанства. На који начин је прешла пут од магијске супстанце до масовног конзумирања и какве су се све промене догодиле у том процесу.

Јестива историја: Кухиње Јестива историја: Кухиње

Као основ развоја људске цивилизације, од постанка до данас, храна је била покретач свега што је ико икада учинио. Кроз историју храна је била и остала много више од пуког средства за преживљавање. С временом су се појавиле и прве религије и свештенство, што је било праћено и „приношењем жртава боговима“. Верски празници су коришћени како би се показао њихов утицај и моћ и како би се придобило што више следбеника. Пре него што је измишљен новац, храна је била богатство, а онај ко ју је контролисао и поседовао имао је и богатство и моћ. Некада сматрана даром богова, а данас из домова све више прогнана, сопственим развојем мењала је токове историје, рушећи и стварајући нове територије, модел понашања и стил живота. Схватањем хране кроз време, историју посматрамо на један потпуно неуобичајен начин: као низ трансформација које је храна изазвала, омогућила или на које је утицала. Посећујући занимљива, историјски битна места и институције, истражујемо мултидисциплинарно, фокусирајући се искључиво на места где се укрштају историја хране и историја света. Најразорније и најефектније оружје у историји ратовања била је храна, која је много пута одредила исход бројних сукоба. Кроз историју људи провлачи се спознаја о повезаности хране, начина исхране и болести. У серији храну посматрамо на један потпуно нов начин. Истражујемо схватање хране кроз време, од постанка до данас. На научнопопуларан, донекле забаван али и едукативан начин желимо да променимо свест о исхрани и укажемо како се на мало другачији начин могу посматрати ствари које нас окружују. Рушимо табуе и откривамо мистерије. Зарањамо у историју хране и истражујемо укусне рецепте. Може ли кактус бити јестив, а праисторијски хлеб здрав и укусан? Ко је заиста измислио шпагете? За почетак, упознајемо се са настанком и развојем светски познатих кухиња, њиховим утицајем на промену у исхрани и необичностима у обедовању разних народа

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом