Хемија за све: Месо

Да ли сте знали да у телу одрасле особе има приближно 250 грама соли? Или, да од угљеника који је у нама може да се направи девет хиљада графитних оловака? Хемија није само за "штребере", хемија је свуда око нас! И у нама, наравно!

Лако ћете је уочити ако кашичицу соде бикарбоне прелијете са мало лимуновог сока... Када прођете поред ограде од гвожђа коју је начео зуб времена... Док се грејете поред ватрице... или на тој ватрици припремате храну.

Хемија је и у храни коју једемо, ваздуху који удишемо. Учење, маштање, дисање, настајање емоција... можда није тако очигледно, али и ови процеси почивају на хемији. Варење је реакција између хране, и желудачне киселине и ензима, до једноставних молекула које наше тело може да апсорбује и користи.

У серијалу Редакције научног програма "Хемија за свакога" упознаћете занимљиво лице ове науке. У кратким епизодама, кроз огледе у хемијској лабораторији и игране сцене, говоримо о појмовима који су део наше свакодневице али припадају и хемији као науци.

Уредник Марија Стевановић
Редитељ Никола Здравковић
Стручни консултант др Јасминка Королија

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом