Читај ми!

РТС Лаб минијатура: Писати руком...

Иако се све чешће одричемо писања по папиру у корист куцања на рачунарима, вештина писања руком сматра се важном за целокупан развој мишљења.

Активност прстића у раном узрасту директно је повезана са вештинама које су деци неопходне у школи. Колико је писање руком важно за когнитивни развој малишана рећи ће нам учитељица Весна Јеротијевић. А колико пропуштено у раном узрасту може да поремети будуће школовање, чућете од професорке српског језика и књижевности Јасне Јанковић.

Спонтано је, интуитивније је ако почетно писање буде оловком, што се каснијег писања тиче и један и други облик имају своје предности. Предност писања помоћу куцања на апаратима је пре свега у брзини, друго је због тога јер савладавамо употребу различитих ИТ алата који су нам потребни. И један и други начин нам служи да запамтимо и организујемо информације да бисмо касније могли да их користимо, а онда на основу тога градимо и наше сложеније когнитивне активности као што је организовање писања,сложенијих продуката, као што је пролазак кроз текст, објашњава психолог Драгица Павловић.

У Педагошком музеју нас професор доктор Слободан Вуксановић упознаје са радионицама на којима се учи краснопис.

Аутор емисије је Иванка Јоксимовић, монтажер је Марија Арсенијевић, уредник је Јована Џамбић.

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу