РТС Лаб: Квиз, игре, разбибриге

Забава, такмичење или провера сопственог знања? У емисији РТС Лаб, корак по корак, истраживали смо зашто волимо квизове.

Када кажемо квиз, пик је на Слагалици, јер ипак је: „Скочко, скочко, звезда, звезда“ и зато смо оне које га стварају питали како настаје и да ли је теже постављати питања или одговарати на њих?

Наша екипа провела је вече са Избаченима из поплаве, Малим змајевима, Ахиловом шестом и Мангулицама… са друштвом које се бори за титулу квиз шампиона. Зашто је за кафану, као према чувеној филмској реплици, заиста потребно предзнање. Водимо вас на паб квиз.

Разговарали смо са човеком коме су квизови дефинитивно обележили биографију. Некада такмичар, данас судија Вишег суда у Београду, учесник свих квиз формата, квиз шампион, аутор књига Квизопедија 1, 2, 3, 4… Мало је људи који тако воле и познају квизове. Питали смо Аца Брајковића шта је срж и суштина квиза и колико је важно неговати радозналост током читавог живота?

“Један сат играња видео-игрица – то је неколико хиљада покрета мање. А сваки покрет мање који дете направи јесте губитак за развој мозга”, речи су писца Уроша Петровића са којим у другом делу емисије, уз игре и разбибриге, размрдавамо вијуге.

Угостили смо и Луку Јанковића, за кога је слагање Рубикове коцке изазов, једном руком или затворених очију… њему је свеједно. Не постоји та коју не може да сложи. До сада је оборио 33 национална рекорда, а у нашој емисији, можда, падне још један.

Шта је умна фискултура? Причамо о омиљеном штиву на годишњим одморима, „главоломкама“ које захтевају општу културу и познавање језика – од скандинавки, укрштених речи, осмосмерки до јапанског судокуа.

Уредник емисије је Марија Цвијић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво