Читај ми!

Трагом Јевреја на Балкану - Сарајево

Јевреји су на територији Балкана присутни вековима, а у Далмацији су пронађени докази о њиховом присуству још у римско доба. Желели смо да прикажемо како је изгледао свакодневни живот, традиција и култура Јевреја на овим просторима. Трилогија „Трагом Јевреја на Балкану“ снимана је у Србији, Далмацији и у Сарајеву.

У септембру прошле године екипа РТС Науке прославила је Рош Хашану, јеврејску Нову годину са јеврејском заједницом у Сарајеву. Породица Николић нас је угостила на Шабат и пробали смо пастел - традиционалну питу са месом која се припрема за овај празник.

Професорка Амира Садиковић са Филозофског факултета из Сарајева нам је говорила о изазовима да се сачува ладино језик - мешавина хебрејског и шпанског којим су говорили Сефарди а Соња Елазар из Сарајева, ауторка књиге „Из албума босанских Сефарда" описала нам је обичаје на сефардским венчањима.

Мелодија чувене сарајевске севдалинке „Кад ја пођох на Бембашу" је у ствари мелодија из јеврејске молитве и ова песма се првобитно изводила на ладину - језику сефардских Јевреја.

Аутор серијала је Јелена Ђекић, уредник је Милена Вујовић, музички уредник Соња Зечевић, монтажер Марија Арсенијевић, а аутор шпице и графички дизајнер Ивана Ковачевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво