Уметност и храна, 4-20

Састајемо се са Оливијеом Роланжеом, куваром и стручњаком за зачине. У новој емисији, серије „Уметност и храна“, која проучава храну уз помоћ уметничких дела, Оливије ће инспирисан делом „Остриге за доручак“ које је 1735. године, насликао дворски сликар Жан-Франсоа де Троа, оживети укусе оброка и пића са слике.

Сам каже „Ова слика ми је добро позната. Веома ме је зачудило то што су се на двору, у Версају или Шантијиу, јели морски плодови. Било је то нешто изузетно, јер је та храна стизала из сасвим другог дела краљевства." На слици је овековечен тренутак великог задовољства и среће, можда чак и лудила. Приметна је огромна слобода која се могла граничити и са бахатошћу. Сцена на платну представља пријатеље који деле оброк на двору Луја Петнаестог. Дотад скоро непознат сликар Жан-Франсоа де Троа, после ове слике је постао познат свим гастрономима. На овом платну је први пут представљено омиљено пиће - шампањац.
Сладак живот и уживање за трпезом: Оливије Роланже је смислио читав оброк ове уважене господе.

реприза, 24. јун у 06:40 и 14:40

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије