Читај ми!

Емотивни Ђоковићи на конференцији, Новак се јавио први пут после притвора

Новак Ђоковић је слободан човек, аустралијске власти су за сада одустале од гоњења и депортације, и он је близу наступа на Аустралијан опену. Суд у Мелбурну поништио је одлуку Федералне владе Аустралије о укидању визе и депортацији Ђоковића, а потом је министар за емиграције Алекс Хок одустао од намере да искористи дискреционо право и својом одлуком му поништи визу. Одлука о његовом протеривању ипак може бити донета у уторак. Породица је одржала емотивну конференцију за медије у Београду, док се Новак први пут јавио са "Род Лејвер арене" и потврдио да жели да учествује на турниру.

У центру пажње свих светских спортских медија је одлука Суда у Аустралији да најбољег светског тенисера Новака Ђоковића пусти из притвора и врати Србину улазну визу, седам дана пре почетка Аустралијан опена.
Најбољи тенисер света Новак Ђоковић, упркос свим проблемима, започео је данас 355. недељу на врху АТП листе и примакао се рекорду Штефи Граф, која је на челу ВТА листе провела 377 недеља.
Британски политичар и жестоки заговорник Брегзита Најџел Фараж, који се тренутно налази у Београду, пружио је подршку Новаку Ђоковићу у објавама на друштвеним мрежама и у интервјуима, истакавши да је одлука аустралијског суда његова "прва велика победа".

Срђан Ђоковић: Новак прешао још једну игрицу, нису свесни шта су учинили

Новаков отац Срђан Ђоковић изјавио је да је огромна подршка широм света помогла Новаку и његовој породици.

"Људи из читавог света, хвала вам на подршци Новаку и његовој породици и свим људима на свету који се боре за слободу мишљења, говора и изражавања. Новак се за то изборио уз помоћ свих нас заједно. Није се дао бацити на колена, нити ће се икада бацити на колена, разне ствари су се дешавале и било нам је тешко, али он је ментална громада, фантастичан млади човек, који никога никада није увредио, са свима је био добар и увек је покушавао да помогне, а не да одмогне, али очито да се то што је из мале земље није свидело моћницима, који мисле да су Богом дани, да је ово њихов свет и да је немогуће да овакав дечко може да буде најбољи у том њиховом буржујском спорту", рекао је Срђан Ђоковић. 

"Ова игрица је дошла до краја, последња игра је одиграна и требало би да измисле неку другу, да би и у тој игри Новак био најбољи на свету. Игра која се водила ових шест дана је била невероватно тешка, он је био сачекан на аеродрому. Није имао никаква права, одузета су му сва права која му припадају као човеку. Покушали су да га натерају да потпише да се одриче визе, да би га депортовали назад. Он то није хтео, јер за то није било разлога. Нису му дали контакт са спољашњим светом, био је сам са њима неколико сати. Правни тим је имао фантастичну одбрану, од које нису могли да се одбране ти који су хтели да га врате назад из Аустралије", додаје Срђан Ђоковић.

"Ово је огромна победа целог слободарског света. Ми смо сви људи и сви имамо право да кажемо шта мислимо и да немамо последица за то лично мишљење. Поштујемо законе сваке земље, поштујемо правила, поштујемо земљу, а он је својим делима и уласком у Аустралију испоштовао све то. Тенис је његов посао и његова љубав, он је само хтео да дође и да игра тенис, они су покушали то да му одузму. Право и правда је победила, као што увек побеђује. Судија је показао да ниједног секунда Новак није означен као кривац, јер нису могли да нађу аргументе за тако нешто. Судија је био фантастичан, поштовао чињенице и донео је једину исправну одлуку", додаје Новаков отац.

Срђан Ђоковић говорио је о подршци осталих тенисера, али и држава широм земаљске кугле. 

"Сви су му пружали подршку, чак и они који нису били наклони према њему, чак и Кирјос, који је рекао да је Новак амајлија овог спорта. Енди Мари, друг из пионирских дана, потом Изнер, Гилберт, Конорс и још много играча, бивших и садашњих из читавог света. Немамо ништа против аустралијског народа, против народа било које земље на свету. Ми данима добијамо подршку из Африке, далеког и блиског истока, Русије, Кине, Индије, Јужне Америке, сви су они Новак, сви гледају оличење борбе за слободу преко Новака и онога што Новак чини за цео свет. Желимо да ово буде прекретница и да се следећи пут окупимо када он освоји Аустралијан опен и када освоји 21. гренд слем", изјавио је Новаков отац.

"Они нису свесни шта су учинили. Какву су звер пробудили и какву су му снагу дали. Сад има да освоји још десет гренд слемова", закључио је Срђан.

 

Најбољи тенисер света Новак Ђоковић већ тренира на "Род Лејвер арени", незванично сазнаје РТС.

Ђоковић није губио време пошто му је дозвољено да борави у Аустралији и већ је почео да се спрема за први гренд слем у сезони, што је потврдио и његов брат Ђорђе на конференцији за медије.

"Новак је већ био на терену, већ је тренирао", рекао је Ђорђе.

Мајка Дијана: Новакова највећа победа, већа од свих његових гренд слемова

Дошли смо да прославимо победу нашег сина, нашег Новака. Дечка који је у својој породици научио да не трпи лажи, неправду и превару, увек се борио за правду. Тек ћемо чути шта је преживљавао и наравно да је устао против система и Владе јер је сматрао да има пуно право да борави ту са том визом коју је добио и дошао да освоји тај турнир.

Никада до сада се нисмо суочавали са оваквом ситуацијом. За нас је ова ситуација тешка, трудили смо се да на неки начин се изборимо за њега да се некако тај глас чује широм света.

Емоције које смо доживљавали су разноразне – туга, очај, разочарање... Било је тренутака када није имао ни телефон и нисмо знали шта се дешава и нисмо знали да ли је добро да ли је све у реду са њим. То су ствари које ја као мајка не могу тек тако да пребродим и мислим да ће ме све мајке света разумети.

Хвала свим људима на свету који су га подржавали, то му је дало снагу да се избори. У Мелбурну поред тог хотела су наши људи пружили подршку, чуо их је али није могао да их види.

Показали смо целом свету каква је то неправда била: Бога још има и има још правде на свету и та правда је донета у правом моменту и Новак је ослобођен. Ово је његова највећа победа у каријери, већа од свих његових гренд слемова.

Ђорђе Ђоковић: Новак је слободан и правда је победила

"Нама је као породици изузетно изазовно и тешко јер смо субјективни и емотивни, јер је у питању наш Новак. Јако је тешко да бранимо и да стојимо иза Новака а да не увредимо никога, а ми смо били борци за истину и правду, да правда победи и све смо урадили што је у нашој моћи, да испоштујумо протоколе и да покажемо свету да је Новаку потребна помоћ, да му пошаљемо љубав и помоћ да би се уздигао из ове ситуације и да би изашао као победник на крају", рекао је Новаков најмлађи брат Ђорђе.

"Хвала народу широм света, који се уздигао, организовао скупове широм света, видели смо прелепе сцене од Београда, Чачка, Врњачке Бање, Бањалуке, Задра, па све до далеког Мелбурна, где се стотине људи скупљало, што испред смештаја, што испред просторија правника одакле се бранио Новаков случај. Правда и истина су изашли на видело. Хвала правном систему Аустралије, судији Келију који је случај водио неутрално, детаљно и који је сагледао сваки аспект приче и чињеницу која се издешавала од Новаковог аплицирања за визу, па све до слетања, малтретирања и на крају судског процеса", додаје Ђорђе Ђоковић.

"Хвала им на фер суђењу, сигуран сам да су и они имали огроман притисак, ово суђење је гледао цео свет, падали су стримови и тешко је било пратити га. Хвала свима који су преносили, преводили суђење, који су приближили свима овај случај, како бисмо боље разумели на нашем, а не на правном језику. Новак је коначно ослобођен, он је на слободи, он је малопре био на тениском терену, он је тренирао, тамо је отишао да се бави тенисом, да се бори за себе и да покуша да обори још један рекорд који јури. Отишао је са најбољим намерама, спровео сву документацију и на крају је добио изузеће. Епилог свега смо коначно сазнали. Одувек су га етикетирали на разне начине, али се он увек залагао за слободу избора", закључује Ђорђе.

Џонсон о Ђоковићу и Вимблдону: Вакцинација је дивна

Британски премијер Борис Џонсон изјавио је данас, на питање да ли ће дозволити Новаку Ђоковићу да игра на Вимблдону овог лета, да верује у вакцинацију и да је вакцинација "дивна ствар".

Џонсон је рекао да је Ђоковић "прилично добар" и подсетио да је играо тенис с њим, преноси Би-Би-Си.

"Важно је да аустралијске власти дају своја решења. Све што бих рекао о Новаку Ђоковићу - против којег сам иначе играо тенис, он је прилично добар - а то је да верујем у вакцинацију и мислим да је то дивна ствар", рекао је британски премијер.

Џонсон је додао да мисли да би сви требало да стану уз програм вакцинације, који омогућује Великој Британији да буде најотворенија економија у Европи и, истовремено, заштити људе широм земље.

"То има огромне предности", закључио је Џонсон.

Конференција за медије Ђоковићеве породице у 14.00, јавиће се и Новак

Конференција за медије породице Новака Ђоковића, првобитно најављена за 12 сати, померена је и биће одржана у 14 часова.

До померања термина дошло је, с обзиром на то да се још увек не зна да ли ће Новак, упркос томе што је добио судски спор у Аустралији, остати у земљи или ће министар за миграције искористити законско право и донети одлуку о депортацији.

Како је његов отац Срђан потврдио Би-Би-Сију, Новак ће им се придружити путем видео-линка.

Упркос свему, па и сузавцу, Ђоковић и српско коло побеђују

На друштвеним мрежама појавили су се снимци бројних навијача, који окупљени пред зградом у којој се налази Новак Ђоковић, на врло специфичан начин пружају подршку најбољем тенисеру света.

У једном моменту дошло је и до мањих инцидената када је полиција употребила сузавац, али се све завршило без већих последица.

Нема никакве везе са спортом, као ни цела досадашња ситуација са затварањем Новака Ђоковића, али се може рећи: на снажан сервис сузавцем, навијачи Ђоковића одговорили још снажнијим ритерном...

Иначе, у извештајима страних медија је примећено да се на скупу Ђоковићевих навијача уз већину српских навијача и застава, налазе и заставе навијача из бројних других земаља.

Новак Ђоковић је слободан човек, аустралијске власти су одустале од гоњења и депортације и близу је наступа на Аустралијан опену.

Суд у Мелбурну поништио је одлуку Федералне владе Аустралије о укидању визе и депортацији Ђоковића, а потом је министар за емиграције Алекс Хок одустао од намере да искористи дискреционо право и својом одлуком му поништи визу.

Рок за ту одлуку је истакао и Новак је веома близу да игра у Мелбурну. Одлука о његовом протеривању ипак може бити донета у уторак.

 

Велики број навијача траже ослобађање Новака, полиција користила сузавац

Почело је окупљање људи испред зграде у којој се налазе Ђоковић и његов правни тим у Мелбурну. Окупљени славе уз српску музику и скандира се "Ослободите Новака!"

У једном тренутку црни комби напустио је гаражу зграде, велики број навијача га је опколио и поздравио песмом и скандирањем, пошто се претпоставља да је унутра био српски тенисер.

Саша Јанковић, новинар из Мелбурна, мисли да је видео Новака у возилу.

Због инцидената који су настали на улицама, полиција је користила сузавац.

Потврђено да Новак није вакцинисан и да је имао ковид 16. децембра

Суд у Аустралији је објавио део разговора који је Ђоковић има са имиграционим телом по доласку у ту земљу, којим је потврђено да Новак није вакцинисан, као и када је био заражен коронавирусом.

"Зашто сте дошли у Аустралију?", упитан је најбољи спортиста планете и деветоструки шампион Аустралијан опена.

Након победе Ђоковића на суду, објављен је део разговора који је Новак обавио на аеродрому, пре него што је на осам сати затворен на испитивању након чега му је укинута виза.

Преносимо вам транскрипт доступан јавности.

  • Гранична полиција: Хвала вам. Прво бих Вас питао зашто сте дошли у Аустралију данас?
  • Ђоковић: Ја сам професионални тенисер и главни разлог доласка у Аустралију ми је учешће на Аустралијан опену у Мелбурну, у Викторији.
  • Гранична полиција: Хвала Вам. Сада Вас питам о вакцинацији, да ли сте вакцинисани?
  • Ђоковић: Нисам вакцинисан.
  • Гранична полиција: За ковид 19? Нисте вакцинисани?
  • Ђоковић: Нисам вакцинисан.
  • Гранична полиција: Хвала Вам. Да ли сте икада имали ковид?
  • Ђоковић: Да.
  • Гранична полиција: Када?
  • Ђоковић: Имао сам ковид два пута. Имао сам ковид у јуну 2020. и имао сам ковид недавно, када сам био позитиван на пи-си-ар тесту, 16. децембра 2021. године.

Амерички тенисер Џон Изнер и Хрват Иво Карловић на друштвеним мрежама поделили су одушевљење одлуком суда у Аустралији да врати визу Новаку Ђоковићу.

Изнер је пожелео Ђоковићу да на турниру освоји историјски трофеј и потом заувек напусти Аустралију, а Карловић је све исказао повиком: „Идемо Ноле!"

Тиме су се придружили бројним спортистима који су претходних дана Новаку пружали подршку, а међу првим хрватским спортистима то су учинили Иван Ракитић и Дејан Ловрен.

И доктор Иво је уз свог пријатеља

Кратко и јасно...

Полиција је стигла у зграду у којој се налази канцеларија адвоката који су представљали Новака Ђоковића, преносе аустралијски медији.

Ејџ наводи да је у зграду стигао велики број припадника полиције Викторије након што је Федерални суд пресудио у корист Новака и одбио захтев да му се поништи виза.

Новак се налази у просторијама својих адвоката, што су и они потврдили током саслушања.

 

Суд у Аустралији је показао да није битно питање одакле долазите, какав је медијски притисак, да се не суди преко Твитера и Вајбер група, већ да суди суд, истиче стручњак за имиграционо право, адвокат Блажо Недић.

"Свака држава на то има право, али имамо суд који је изнад тога, који је показао да није било питања одакле долазите, какав је медијски притисак, да се не суди преко Твитера и Вајбер група, већ да суди суд", наглашава Недић додајући да је ово одлука првостепеног суда. 

"Једино што је преостало је да освоји поново трофеј, напусти град и не врати се никада више", написао је Изнер на Твитеру.

Борба Ђоковића и аустралијских власти још није готова јер постоји могућност да министар за емиграцију Алекс Хок искористи личну позицију да укине визу Новаку.

Тужилаштво је истакло да ће министар размислити о том потезу, а уколико се догоди, српски тенисер добио би забрану доласка у Аустралију на три године.

Суд у Мелбурну поништио је одлуку Федералне владе Аустралије о депортацији Новака Ђоковића. Ђоковићеви представници изнели су жалбу на одлуку Владе, аргументовано је одбранили и потврдили да је Новак имао комплетну документацију за медицинско изузеће, због чега је судија Ентони Кели пресудио у његову корист.

Борба светског "броја 1" са аустралијским властима још није готова, али је направљен велики корак ка наступу на предстојећем Аустралијан опену.

Судија Ентони Кели донео је одлуку јер нису постојали разлози да Ђоковићу буде укинута виза и затражена депортација. 

Дат је рок од 30 минута да се Новак пусти из притвора у мигрантском хотелу и да му се врате све ствари. 

Настављено суђење, Ђоковић се придружио адвокатима

Негде 7.15 по средњоевропском времену настављено је суђење, које ће и у будуће зависити од техничких потешкоћа.

Ђоковићеви адвокати потврдили су да им се Новак придружио.

Још се чека на наставак суђења

Нема потврде када ће суђење бити настављено, а из Федералног суда најавили су да планирају да то учине данас, али због техничких проблема немају конкретну сатницу.

Премијер Морисон: Случај Ђоковића је питање суда, у новембру послати савети Тенис Аустралији

Аустралијски премијер Скот Морисон рекао је да неће коментарисати да ли ће Федерална влада по други пут укинути Ђоковићу визу ако добије жалбу.

"То је тренутно питање суда", рекао је Морисон, а преноси Би-Би-Си.

Он је поновио да су организаторима турнира Тенис Аустралији још у новембру достављене јасне и прецизне инструкције које се тичу критеријума за улазак у земљу.

"Што се тиче наше владе, јасни савети послати су Тенис Аустралији у новембру", потврдио је премијер.

У судским документима достављеним у недељу, влада је тврдила да има "друга овлашћења" да укине Ђоковићеву визу.

Судија жели разрешење данас, одлука можда и сутра

Судија Ентони Кели је током саслушања индиректно наговештавао да жели да се случај Новака Ђоковића реши данас, због чега је и продужио боравак српском играчу.

Такође, ново одлагање које је тражио тужилац Тран утицаће на дешавања, а можда и на одлуку која би могла да стигне тек сутра.

Новинарка Карен Свини која прати поступак, јавља да би поступак могао да буде настављен и сутра, у зависности од тога колико ће трајати излагање тужилаштва.

Додаје и да су мале шансе да ћемо, ако данас буде готово, одмах сазнати коначну пресуду.

Тужилац тражио ново одлагање

После паузе за ручак и кашњења од 40 минута, очекивало се да ће се суђење наставили, али је тужилац Тран затражио ново одлагање.

Рок за депортацију Ђоковића био је 16 часова по локалном, односно 06.00 по нашем времену, али га је судија Кели прво померио за пола сата.

Због новог одлагања, тај рок је померен за 10.00 по средњоевропском времену.

Бели комби напустио хотел Парк, претпоставља се да је Новак у њему

Бели комби напустио је хотел Парк и претпоставља се да је у њему Новак Ђоковић, који је добио допуштење да буде премештен на другу локацију, како би неометано могао да прати суђење.

Аустралијски медији не могу да потврде да се у возилу које је кренуло око 15 сати по локалном времену, налази Ђоковић, пошто су стакла затамњена.

"Новак Ђоковић је сада ван свог притворског хотела и у другој просторији са својим адвокатима. Он ће након данашњег рочишта, по налогу судије, бити враћен у хотел", пише новинар Пол Сакал. 

Испред хотела се налазе појачане снаге безбедности, као и велики број новинара, фоторепортера и Новакових фанова.

Касни наставак суђења

Иако је требало да суђење буде настављено у 05.15 по средњоевропском времену, дошло је до новог кашњења које ће трајати отприлике пола сата.

Пауза за ручак

Суђење ће бити настављено након паузе за ручак.

Тран наставља са излагањем након паузе за ручак.

Прво ће говорити о томе како је Ђоковић дао одговор након обавештења да ће му виза бити укинута.

Затим ће објаснити како процедурална правичност није ускраћена јер је одлука о томе када треба започети интервју регулисана статутом.

Затим ће прећи на расправу о неразумности.

Он каже да ће се већи део усменог поднеска односити на процес који је делегат следио при доношењу одлуке о укидању Ђоковићеве визе.

Тужилац: Нема доказа да је Ђоковић био "притиснут"

Тужилац Кристофер Тран тврди да не постоје докази да су службеници граничне полиције вршили притисак на Ђоковића.

Судија Кели одговара да, "на основу доступних доказа не би могао да сугерише стварну намеру притиска", али  да то не "убија поенту" да је Ђоковић осећао притисак.

Он је рекао да су, у периоду од око осам сати, делегати "утрчавали и излазили" из собе за интервјуе, која се снимала, због чега се Ђоковић осећао под притиском.

Влада негира основе процедуралне неправичности или неразумности

Влада је управо почела да износи свој одговор на седам правних основа које је аргументовао Ђоковићев адвокат.

Негирају основе процедуралне неправичности или неразумности.

Они такође заговарају другачије тумачење Закона о миграцијама и Закона о биолошкој безбедности. Они одбацују начин на који су то осмислили Ђоковићеви адвокати и аргументују друге правне принципе о томе како се закони могу читати.

Али судија их упозорава да ова правна конструкција није нужно тачна, а можда и преуска, посебно у погледу чињеница које знамо о Новаковом времену проведеном на аеродрому.

Досадашњи аргумент владе је у великој мери уоквирен дефинисањем правних тестова који треба да се испуне - они покушавају да доведу у питање стандарде које Ђоковићеви адвокати користе да би аргументовали случај.

У суштини, влада аргументује свој случај кроз тумачење правних принципа, за разлику од аргумената на основу чињеница.

Новакови адвокати завршили излагање

Новаков правни тим је завршио излагање и замолио да судија донесе одлуку што је пре могуће, с обзиром на то да Ђоковић жели да учествује на предстојећем Аустралијан опену.

Због чега је важан третман службеника на аеродрому?

У овом тренутку се пролази кроз временску линију и транскрипт разговора Ђоковића и граничне полиције.

Ово је кључно јер велики део аргумената Новакове одбране произилази из тога како се према њему поступало и шта су му рекли званичници. 

- Виза је укинута у 7.29 часова.

- Ђоковић је обавештен у 7.42.

- Тражио је до 8.30 да одговори на обавештење о отказивању и тражио да разговара са људима.

- Влада је одлуку донела на основу онога што је он пружио до тог тренутка.

Правни разлози као што су "процедурална неправедност" и "правна разумност" су у суштини заштита за људе, како би били третирани у складу са утврђеним правилима. У овом случају то је службеник за имиграцију који касно увече доноси одлуку да укине визу.

Новакови адвокати тврде да је неколико чињеница ове ситуације учинило ово неправедним - не само чињеница да је Ђоковић тек прошао 25-часовно путовање авионом, и да не зна у чему је проблем са његовом визом.

Ђоковић није ни стигао да разговара са својим адвокатима или другим органима који би могли да помогну током његовог боравка на аеродрому.

Након што су му се обратили званичници, затражио је додатно време (до 08:30) да се чује са својим тимом, а на то су званичници првобитно пристали.

Потом је Ђоковић отишао да се одмори, али су га око 6.00 пробудили службеници и притискали да одговори "јер је за њега било боље да се одмах донесе одлука".

Ђоковић је рекао и да су му рекли да одмах прихвати укидање визе како би његов правни тим ујутру знао чиме се баве.

Ти правци су били "лажни" и "очигледно неправедни", каже његов адвокат.

Ђоковић прати рочиште ван хотела "Парк"

Савезни окружни суд објавио је налог који показује да је судија Кели дозволио Новаку Ђоковићу да гледа рочиште ван хотела "Парк", где се налази у притвору.

У налогу се не наводи одакле Ђоковић прати рочиште.

Министар здравља Викторије: Само један ниво власти одређује ко добија визу

Министар здравља Викторије Мартин Фоли каже да је питање за владу Комонвелта зашто су њихови савети око уласка Новака Ђоковића у Аустралију били "збуњујући", преноси Ејџ.

Говорећи на конференцији за новинаре, Фоли је рекао да је улога владе Викторије увек била јасна када су у питању играчи Аустралијан опена.

"Када вам буде одобрено да уђете у земљу, имали смо независан процес који је анонимно упоредио, без икаквих идентификационих карактеристика, стручна медицинска разматрања о томе да ли имате право да играте на турниру. Не да ли имате право да уђете [у] земљу", рекао је Фоли.

Фоли је навео да они одређују ко учествује на турниру у партнерству са Тенис Аустралија, а не одређују ко ће добити визу.

"Само један ниво власти одређује ту визу, а то није влада Викторије", нагласио је Фоли.

Вуд: Не расправља се о Новаковом статусу вакцинације

Новаков адвокат Николас Вуд наводи да српски тенисер уопште не доводи у питање и не расправља о статусу потпуне вакцинације.

Под "привременим изузећем од вакцине" омогућава се људима да означе поље за "акутну тешку медицинску болест", а затим се смернице односе на документ о главним медицинским болестима у којима се помиње да су у прошлости имали пи-си-ар потврђену инфекцију ковид-19 у року од шест месеци.

Вуд додаје да неко ко је недавно имао коронавирус има одређени ниво природног имунитета те да вакцинација "није препоручљива" и да би имала ограничену корист, у комбинацији са ризиком од штетног ефекта.

Вуд такође каже да делегат министра који доноси одлуку о укидању Ђоковићеве визе није пружио доказе да претходна инфекција коронавирусом није ваљан разлог за медицинско изузеће од вакцинације пре уласка у Аустралију.

У том случају, једини доказ на који се може ослонити су поменуте смернице, које кажу да се вакцинација може одложити до шест месеци од инфекције као ваљан разлог за медицинско изузеће.

Како се поступало са Ђоковићем на аеродрому у Мелбурну

Судија Кели је описао услове у којима се нашао Новак Ђоковић по доласку у Аустралију.

Новаку је у 4 сата ујутру, после неколико сати чекања, речено да службеници намеравају да му пониште визу.

Није разумео због чега, јер је мислио да је све доказе о медицинском изузећу пружио, а ни службеници за имиграцију нису рекли зашто му је виза укинута.

Ђоковић је потом затражио више времена, до 8.30, како би могао да добије савет од својих адвоката и националног тениског савеза Аустралије, али "званичници су га притиснули да се раније подвргне укидању визе", преноси Би-Би-Си.

Ђоковићеви адвокати тврде да су услови били неприхватљиви и да се према Новаку неправедно поступало.

Чини се да судија Кели није био импресиониран овим чињеницама, а напоменуо је и да је Ђоковић био без приступа било каквој помоћи.

Поново прекид сигнала

Настављају се технички проблеми сигнала из Аустралије, који је поново прекинут.

Судија Кели: Шта је овај човек још могао да учини?

На реду је Новакова путна документација, коју је попунио његов агент.

У делу где је потребно изјашњење о вакцинацији, наводи се да Ђоковић тврди да се "не може вакцинисати из медицинских разлога".

Када је од њега затражено да пружи доказ, Ђоковић је доставио документ о медицинском изузећу од националног тениског савеза Аустралије.

Судија Кели поставља питање зашто тај документ није прихватио делегат који је донео одлуку о укидању визе:

"Професор и еминентни лекар су одобрили подносиоцу захтева медицинско изузеће. Штавише, то медицинско изузеће одвојено је дала и додатна независна експертска комисија коју је основала влада Викторије и тај документ је био у рукама делегата. Оно што ме узнемирује је тренутак када се питам: 'шта је овај човек више могао да уради?'", рекао је Кели.

"Новак је пружио доказе од лекара, пре него што се укрцао у авион".

Судија Кели је приметио да је Ђоковић у разговору са граничном полицијом рекао: "Ако ми дозволите да разговарам са људима, покушаћу да добијем оно што желите".

Николас Вуд је одговорио да је Новак "чинио све што је у његовој моћи да обезбеди све што је могао и да је заиста пружио те доказе од лекара, пре него што се укрцао у авион".

Ђоковићев адвокат поново тврди да је очигледно нетачно да утврђивање биолошке безбедности захтева и декларацију о изузећу и доказ о изузећу, већ да је само прво потребно.

"Сваки закључак да је Ђоковић прекршио правила је очигледно погрешан", каже Вуд.

Вуд: Ђоковић је доставио доказе за медицинско изузеће

Вуд каже да је према захтевима за издавање визе, Ђоковић дао изјаву о медицинском изузећу од вакцинације јер је био у обавези, а није морао да пружи доказе за то медицинско изузеће.

Додао је да је "очигледно нетачно сугерисати да су потребни медицински докази", али напомиње да је Ђоковић на крају доставио те доказе.

Ђоковићев адвокат: "Потпуни недостатак доказа"

Ђоковићев адвокат, Николас Вуд, оптужио је представника Владе за "потпуни недостатак доказа" у делу обавештења у којем је морао да објасни због чега постоје разлози за укидање визе.

Адвокати тврде да је обавештење о укидању визе "фалично"

Ђоковићеви адвокати тврде да је обавештење о намери да се Новаку укине виза било "фалично", зато што је "мешавина" основа потребних за отказивање визе.

Конференција за медије премијера Аустралије, ни речи о Ђоковићу

Премијер Аустралије Скот Морисон одржао је конференцију за медије истовремено са саслушањем Новака Ђоковића пред судом. На тој конференцији Скот ни једном речју није говорио о случају Новака Ђоковића.

Скот Морисон је започео излагање саучешћем породицама погођеним поплавама у Квинсленду.

"Желим да изразим саучешће породици 22-годишњег мушкарца који је настрадао током тих поплава", рекао је Морисон.

Говорећи о ковиду Морисон је дао преглед хоспитализација у земљи.

"Омикрон мења игру. Ми се бавимо озбиљним обимом случајева, али не видимо исти утицај пропорционално претходним варијантама као утицај на хоспитализације", рекао је Морисон.

У болницама широм земље је, наводи, 5.097 пацијената који имају ковид.

"На респираторима је 78 пацијената, што је добро, у границама капацитета. Али највећи притисак на болнички систем тиче се питања радне снаге", рекао је Морисон.

Руководилац медицинске службе др Пол Кели, пружајући преглед укупног броја случајева у земљи, рекао је да у овом тренутку у Аустралији има пола милиона активних случајева.

"То је сасвим другачија ситуација него пре неколико недеља. Огромна већина од тих 500.000 активних случајева има благе симптоме или су асимптоматски", рекао је Кели.

Судија испитује Ђоковићеве адвокате

Судија Ентони Кели испитује Ђоковићев правни тим о обавештењима која су му дата о намери да му се укине виза и тражи од њих да прођу кроз временску линију Ђоковићевог разговора за граничном полицијом.

Драганић: Какав год био исход - Новак је победио

Какав год исход био, Новак је херој, сматра адвокат Драганић.

"Какву год одлуку донесе судија Кели, Новак Ђоковић је победник. Он је, у овом правно-политичком случају, херој. Ђоковић ће, уколико заигра на Аустралијан опену играти уздигнута чела. Уколико судија донесе одлуку да Новак треба да напусти Аустралију - Новак ће се вратити уздигнута чела", рекао је Драганић. 

Саслушање је почело

Почело је саслушање, први ће причати адвокати српског тенисера, преноси abc.net.au.

Преноса још нема због техничких проблема, а из суда поручују да се наставља са радом на решавању проблема.

Почетак саслушања касни

Како преноси новинар из Мелбурна Саша Јанковић, због техничких проблема ће саслушања каснити и ради се на уклањању свих проблема.

Такође, информације из Аустралије кажу да ће саслушање трајати четири сата, те да се пресуда може очекивати око пет сати ујутру по средњеевропском времену.

Прво ће Новакови адвокати изнети одбрану, а након паузе, власти износе своје аргументе. 

Лајовић: Данас је дан за победу!

Драганић: Имамо чему да се надамо

Адвокат Драганић објашњава да га охрабрују ставови колега из Аустралије.

"Овај случај је уздрмао планету. Гледам и слушам шта говоре моје колеге - адвокати и правни експерти у Аустралији. Охрабрују ме њихови ставови и због тога верујем да имамо чему да се надамо", објаснио је Драганић.

Крајиновић: Надам се да ће истина победити

Подршку Новаку Ђоковићу пружио је и Филип Крајиновић. 

"Нико није очекивао да ће се ово догодити. Верујем да ће истина победити и надам се да ће учествовати на Аустралијан опену и да ће показати зашто је најбољи на свету", поручио је Филип Крајиновић. 

Адвокат Драганић о Новаковим аргументима

Новаков адвокат Горан Драганић објашњава који су аргументи на Новаковој страни, о којима ће бити речи на саслушању. 

"Први моменат јесте то што је Новак у новембру добио регуларну визу Аустралије. Потврду о медицинском изузећу добија 30. децембра. Та потврда је заснована на верификацији две независне здравствене комисије - прва од стране Тениске асоцијације Аустралије, а друга од стране Владе државе Викторије. Дакле, он је, на основу те друге, могао да отпутује. Два дана након тога, Новак добија званични документ од Министарства унутрашњих послова, да може да слободно путује у Аустралију. Сигуран сам да ће правни тим у Аустралији искористити и озбиљне процедуралне пропусте приликом саслушавања", рекао је Драганић.

Ђорђе Ђоковић: Чујемо се редовно са Новаком, изгураће ово до краја

Новаков брат, Ђорђе, каже да се Новак осећа добро и да је захвалан на подршци.

"Новак је добро, позитиван је, чујемо се редовно. Импресиониран је подршком из свих делова света. Чује навијаче у Мелбурну и то му даје снагу. Стало му је да се избори, да изгура до краја и да правда и истина изађу на видело. Новак је све урадио што је требало, никакав закон није прекршио. Добио је сву потребну документацију", рекао је Ђорђе Ђоковић.

"Ђоковић је поштовао процедуру у потпуности"

Јелена Киш, имиграциони агент из Аустралије, каже да је Новак све урадио по прописима и да је понашање аустралијских власти за сваку осуду.

"Сам улазак у Аустралију је изузетно комплексан, поготово сада у време епидемије. У жалби, коју је уложио Новаков правни тим, види се да је, са његове стране, испоштована процедура у потпуности", рекла је Јелена Киш.

Све у рукама судије Келија

Остало је мање од сат времена до почетка суђења за које у Аустралији влада огромно интересовање.

Медији се баве новим детаљима и тиме шта Влада Аустралије планира да изнесе у случају против Новака, највише датумом када је Новак тестиран позитивно, јавља новинар Саша Јанковић из Мелбурна.

Све је у рукама судије који ће одлучивати чак и у случају да Влада жели да га затвори поново, а судија Кели то може да спречи, наводи Јанковић.

Процедура је делимично јасна. Отприлике су се две стране сагласиле да ће користити два сата за излагање, па би све требало да се заврши за четири сата, а након паузе и изрицање пресуде. Судија може одложити и променити сам ток саслушања.

У медијима је, јавља Јанковић, жестока пропаганда против Новака.

Каже да се јуче појавила информација да је Новак претња по безбедност аустралијских грађана, што је апсурдно. Све зависи од тога шта ће Влада предузети и да ли ће ићи до краја и не дозволити Новаку да учествује на турниру.

Новак напустио хотел

Аутомобил у којем је Новак Ђоковић, напустио је хотел у Мелбурну, након чега се повукла полиција. 

Новак је на путу ка суду, где у поноћ, по средњеевропском времену, почиње саслушање.

Новака Ђоковића и његове правнике очекује саслушање у суду, које је заказано у поноћ по средњоевропском времену.

Доноси се одлука о томе да ли ће српски тенисер моћи да уђе у Аустралију и учествује на првом гренд слему сезоне. 

Аустралијска влада је, између осталог, непосредно пред Ђоковићев излазак пред суд, објавила да као суверена држава има право да га поново притвори, у случају да српски тенисер добије дозволу за останак у земљи.

Према речима Драгана Царана, некадашњег дописника РТС-а из Аустралије, постоје четири судска решења у случају Новака Ђоковића

Федерална влада Аустралије одговорила је на жалбу коју су предали адвокати Новака Ђоковића документом од 13 страна.

Најбољи тенисер света има велику подршку, и испред хотела у којем је смештен у Аустралији, и у Србији, као и од српских тенисера који су у Мелбурну.

понедељак, 26. фебруар 2024.
18° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво