Читај ми!

Адвокат Блажо Недић: Победа права над механизмом силе и принуде једне државе

Суд у Аустралији је показао да није битно питање одакле долазите, какав је медијски притисак, да се не суди преко Твитера и Вајбер група, већ да суди суд, истиче стручњак за имиграционо право адвокат Блажо Недић.

Суд у Мелбурну поништио је одлуку Федералне владе Аустралије о укидању визе и депортацији Новака Ђоковића. Адвокат Блажо Недић каже да је англосаксонско право такво да постоји судски преседан.

"Право је оно што каже судија, због тога је ова одлука победа Ђоковића. Држава Аустралија има формално право жалбе, да ли ће искористити, остаје да се види", наглашава правник.

Према његовим речима, формално-правно гледано, суд је поништио одлуку имиграционих власти од прошлог четвртка да се укине виза Ђоковићу. То значи да је Новакова виза важећа и он мора да буде пуштен из притвора.

"Теоретски, држава Аустралија има формалноправну могућност да понови свој управно-административни поступак процењивања визе и да поново укине визу, али проблем је што се од четвртка до данас околности нису промениле. Они би у том случају донели одлуку на основу истих околности и Новак би опет имао право да обори одлуку пред судом", објашњава стручњак за имиграционо право.

Указује да би то био преседан: "Власти имају право одлуке ко ће бити пуштен у земљу, ко не, али у светлу ове одлуке суда, то би био прави преседан".

Министар за имиграције би, наводи адвокат Недић, морао да докаже да Новак Ђоковић представља опасност по здравље Аустралије.

"Како се околности нису промениле, не видим како би та одлука могла да буде донета. Ако би се то десило, био би срамота и преседан", истиче стручњак за имиграционо право.

"Победа права над механизмом силе и принуде" 

Адвокат Блажо Недић објашњава и нимало лако ситуацију судије Ентонија Келија.

"Судија појединац суди у случају који је медијски изузетно експониран, медијска је хајка против Новака Ђоковића, огроман део јавности је против Новака Ђоковића, траже да се депортује и у тој ситуацији имате судију појединца на ког то уопште не утиче, он разматра чињенице, сагледава доказе и примењује релевантно право и доноси овакву одлуку", наглашава адвокат.

Недић истиче да ће интерне анализе показати ко је направио грешку у овој ситуацији, али да се зна да је Новак поступао по инструкцијама Аустралије, почевши од Тениске асоцијације Аустралије.

"Сви учесници који су се пријавили добијају подршку да заврше све своје имиграционе процедуре, служба при Тениској асоцијацији је била задужена за то. Овај догађај има посебну процедуру, много конфузије је било међу прописима савезне државе, федералне и Тениске асоцијације", наводи адвокат.

Истиче да је ово победа права над механизмом силе и принуде једне државе.

"Свака држава на то има право, али имамо суд који је изнад тога, који је показао да није било питања одакле долазите, какав је медијски притисак, да се не суди преко Твитера и Вајбер група, већ да суди суд", наглашава Недић додајући да је ово одлука првостепеног суда.

Према његовом мишљењу, могуће је да ће се неки будући случајеви позивати на ову одлуку.

"Обично судску праксу чине случајеви виших судова, питање је да ли ће држава да се жали, под ризиком су да, ако [виши, прим. аут.] суд потврди ово, ово постаје преседан и сви будући случајеви га могу искористити", напомиње стручњак за имиграционо право.

Адвокат Блажо Недић наводи да је сасвим могуће да ће овај случај бити цитиран у будућности као преседан или пример за друге случајеве.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво