Читај ми!

Царан за РТС: Постоје четири судска решења у случају Новака Ђоковића

Политички траљави потези аустралијских државних органа су проузроковали притвор Новака Ђоковића. Влада Аустралије на неки начин сада тражи безболни излаз из овог нереда који су сами креирали. Како оправдати да човек са валидном визом и важећом пропратном документацијом о здравственом изузећу не може да уђе у земљу, изјавио је за РТС Драган Царан.

Одлука хоће ли му бити дозвољено да се такмичи биће донета у поноћ по нашем времену, али у случају Новака Ђоковића у последња 24 часа појавили су се нови детаљи.

Новак има медицинско изузеће да уђе у Аустралију јер је 16. децембра прошле године био позитиван на коронавирус, навели су његови адвокати у судском поднеску.

Наши људи који живе у Аустралији, у међувремену, дају му огромну подршку, али аустралијска јавност, па и обични грађани показују све већу нетрпељивост.

Драган Царан, некадашњи дописник РТС-а из Аустралије, каже да пред расправу у федералном суду која би требало да почне у 10 часова ујутру по локалном времену, тензије расту, а све више правних стручњака верује да ће Влада Аустралије ипак морати да пусти Новака Ђоковића да несметано учествује на АО у Мелбурну.

"Правни стручњаци наводе да је министарка унутрашњих послова Карен Ендруз затражила одлагање саслушања у федералном суду за неколико дана. Судија Ентони Кели је касно синоћ одбио тај захтев. Подсећам, госпођа Ендруз је била најгласнија уз пуну подршку премијера Аустралије Скота Морисона да се Новаку поништи виза", каже Царан.

Подсећа и да је "Министарство унутрашњих послова Аустралије, на чијем челу је Карен Ендруз 1. јануара ове године, послало допис Новаку Ђоковићу у којем дословно стоји да је његова аустралијска путна декларација разматрана и да је испунио све додатне критеријуме за улазак у Аустралију, без обавезног карантина од две недеље".

"Политички траљави потези аустралијских државних органа су проузроковали Ђоковићев притвор. Влада Аустралије на неки начин сада тражи безболни излаз из овог нереда који су сами креирали. Како оправдати да човек са валидном визом и важећом пропратном документацијом о здравственом изузећу не може да уђе у земљу – свакако политичка неправна одлука", истиче Царан.

Додаје да је Ђоковићев адвокат, са којим је разговорао, потврдио да случај не мора да буде решен сутра, као и да све може да се "отегне, чак на неколико дана, недеља".

"Поставља се питање која су могућа решења. Под један, оно које сви очекујемо, да Ђоковић добије случај и остане да игра на АО. Под два, ако не дај Боже изгуби случај, мораће одмах да напусти земљу и колико су власти Аустралије осионе, одредиле су и рок за напуштање земље то је 16 часова, понедељак, 10. јануар. Под три, да се случај пролонгира, а Новаку да се да привремена дозвола да остане и игра на турниру у Мелбурну", објашњава Царан.

Додаје да је четврто решење да се случај пролонгира, а да Новак не добије привремену дозволу да остане и да не игра на турниру.

"У том случају опет ће морати да одмах напусти земљу. Овде се сви више сумња у исправност одлуке Аустралије о поништавању визе Новаку Ђоковићу и верује се да министар унутрашњих послова и премијер настоје да са што мање ожиљака извуку себе из овог нереда", рекао је за РТС Драган Царан.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво