Читај ми!

Олимпијско чудо које је никло усред индустријске зоне Пекинга

Отварање Олимпијских игара 2008. године у Пекингу, за које је, претпоставља се, издвојено више од 100 милиона долара, остаће упамћено као вероватно највећи спектакл тог типа на овим такмичењима. Кинези су тада померили границе и изградњом стадиона "Птичје гнездо", односно "Водене коцке", у којој су одржавана пливачка такмичења (сада се у њој за медаље боре такмичари у карлингу), а своје организационе способности доказали су и 14 година касније као домаћини Зимских олимпијских игара.

Олимпијско чудо које је никло усред индустријске зоне Пекинга Олимпијско чудо које је никло усред индустријске зоне Пекинга

Пекинг је угостио најбоље спортисте на снегу и леду, о свечаној церемонији ће се поново дуго причати, али су се организатори потрудили да то не буде све што ће у јавности изазивати интересовање.

Уз очекивања да многи рекорди буду оборени, да се Кина можда укључи у борбу за врх листе освајача медаља, један од главних утисака остаће и "чудо" које је никло у делу града где се најмање очекивало – у питању је "Биг-ер Шуганг" (Big Air Shougang).

Биг-ер Шуганг је борилиште у облику рампе које се налази усред индустријске зоне у делу града Шиђингшана, у западном Пекингу.

Рампа је саграђена изнад некадашње челичане Шуганг групе, која је затворена 2008. због загађења ваздуха. Изградња је почела 2018, а завршена 1. новембра 2019. године.

"Делује поприлично дистопијски да видите некакве нуклеарне објекте у позадини скијашког такмичења", навела је једна корисница Твитера.

За разлику од многих, ово борилиште није монтажно, већ трајно. Остаће на месту на којем је саграђено и биће коришћено за различита спортска такмичења. Високо је 64 и дугачко 164 метра, са неколико деоница за извођење трикова који пркосе гравитацији.

Гледаоци су навикли да на зимским такмичењима око стаза виде шуме и планинске снежне врхове, али су челници највеће смотре спортиста учинили нешто другачије не само како би се издвојили, већ и указали на борбу за очување животне средине.

"Први пут када сам се попео на врх, био сам разочаран јер у тим ситуацијама обично видимо много планина. Ипак, када су се светла упалила, било је невероватно", истакао је Антоан Аделиз из Француске.

Биг-ер Шуганг смештен је на локацији која је некада била индустријска и служила за прераду челика, па се ту испуштала велика количина штетних материја у атмосферу. Сада је преуређен и послужиће да се појача "зелени покрет" и одрживост, што је део кампање Пекинга 2022.

Аспект одрживости произилази из хвале вредног циља организатора да се готово потпуно ослободе испуштања угљеника, користећи технике хлађења угљен-диоксидом, опције транспорта са ниским садржајем угљеника и коришћење постојећих просторија са последњих Игара.

Ово здање налази се поред четири велика бетонска димњака која поприлично личе на оне из нуклеарне електране у којој ради Хомер Симпсон (неки корисници друштвених мрежа су се шалили баш на тај рачун), а изгледом и дизајном подсећа на шарену траку која се вијори на ветру. Председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах навео је да је овакво решење прави пример грађења значајних спортских објеката у градским срединама.

Торњеви симболизују индустријско наслеђе тог дела престонице, због чега је, према речима главног архитекте Џанга Лија, првобитни план био да буду део конструкције.

"Покушали смо да убацимо лифт унутар једног од расхладних торњева како бисте видели како спортисти излазе ниоткуда на почетку својих скокова. Међутим, они су веома крхке структуре и ако бисте направили рупу, вероватно би се срушили", истакао је архитекта Ли.

Дисциплина биг-ер фристајл, врло атрактивна за гледаоце и спонзоре, поприлично је нова у олимпијском програму – уведена је пре четири године на Играма у Пјонгчангу за сноубордере, док се од пре неколико дана такмиче и скијаши.

"Борилиште је сјајно и велики скокови су толико луди. Кул место за скакање", изјавила је британска такмичарка Кирсти Мјур. 

Кинескиња Ајлин Гу Ајлинг није крила одушевље местом где ће бити одржано олимпијско такмичење. Девојка рође у Сан Франциску домаћу публику одушевила је наступом у финалу, стигла до златног одличја и тако на најбољи могући начин "отворила" Биг-ер Шуганг.

"Фантастично је. Мислим, погледајте около, нигде другде нема снега. Али некако, када овде скијате, имате осећај да сте на неком глечеру или тако нешто", навела је Гу Ајлинг, којој је дизајн стазе омогућио да изведе готово савршен трећи скок.

Њен амерички колега Мак Форхенд објаснио је која је разлика у односу на друге стазе.

"Једно од најбољих места за биг-ер које имамо. И у прошлости смо имали градска такмичења, али су све стазе биле монтажне, на скелама, тако да су биле мање. Супер је што у граду можемо да видимо скок какав бисмо видели на планини", подвукао је Форхенд.

Кина ће се можда укључити у борбу за прво место на листи освајача медаља (тренутно води са три злата и два сребра), извесно је и да ће остати упамћена као прва земља која је Зимске олимпијске игре организовала са нула процената природног снега.

Међутим, када се у будућности буде причало о такмичењу одржаном 2022. године, једна од првих асоцијација сигурно ће бити Биг-ер Шуганг. 

 

Никола Ђукић (NikolaDjukic43)

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво