Читај ми!

Ковид прави хаос на ЗОИ у Пекингу: Аустралијанци играју заражени, Пољакиња без шансе за медаљу

Организатори Зимских олимпијских игара у Пекингу имају великих проблема, не само због лоших временских услова на борилиштима већ и због све већег броја учесника заражених коронавирусом. Као и на другим великим такмичењима, ковид кроји листе учесника у готово сваком спорту, али представља и узрок неких неочекиваних и крајње упитних ситуација.

Тестирања учесника и људи који су у организацији игара почела су 23. јануара и од тада је регистровано више од 300 позитивних случајева, уз преко 600.000 извршених тестова.

Последња у низу која је добила позитиван резултат јесте Тајли Гил, чланица аустралијске карлинг репрезентације, која се такмичи у пару са Дином Хјуитом.

Њих двоје постали су први Аустралијанци у историји који ће се такмичити у карлингу на ЗОИ, али их су их лоше вести сачекале по доласку у Пекинг. Гилова је добила позитиван налаз по слетању у Кину, али су следећа два била негативна и дозвољено јој је да се такмичи.

У недељу је поново била позитивна и Аустралијанцима је наложено да напусте такмичење и врате се у своју земљу. Међутим, медицинска комисија олимпијских игара анализирала је њене резултате и одлучила да она упада у "дозвољени опсег" и не представља ризик.

"Аустралијски олимпијски комитет (АОЦ) добио је мејл од Система јавног здравља Кине да њих двоје могу да наставе са учешћем уз рестрикције блиских контаката. Одушевљени смо због Тајли и Дина и драго ми је да је наша управа наставила да притиска овај случај, пошто им је претходно саопштено да неће моћи да се такмиче", истакао је шеф аустралијске мисије Џеф Липшут.

Аустралијски репрезентативци у карлингу добили су "зелено светло" и наставиће такмичење против Швајцарске у недељу.

То није једини случај да ковид прави проблеме у организацији, пошто се нешто слично догодило и Наталији Малишевској, пољској клизачици на кратким стазама. Пољакиња је пуштена из изолације, а затим је у исту враћена након што је добила нови позитиван тест.

Малишевска је тестирана позитивно 30. јануара, одмах је пребачена у изолацију и требало је да пропусти квалификације на 500 метара у брзом клизању на кратким стазама.

Међутим, мало пре почетка квалификација Олимпијски комитет Пољске саопштио је да 26-годишњакиња излази из изолације и да ће се такмичити у Пекингу.

"Обавештавамо вас да је захваљујући великим напорима нашег тима и Пољског олимпијског комитета, Наталија Малишевска пуштена из хотела и већ се налази у Олимпијском селу у Пекингу!", писало је у саопштењу.

Девојка из Бјалистока је затим прошла нова тестирања, после тога је требало да учествује у квалификацијама на 500 метара, али само неколико сати пре почетка програма поново је добила позитиван тест, преноси Евроспорт.

Пољакиња је пре два дана добила негативан тест, али је у суботу поново била позитивна и први човек ОК Пољске саопштио ће да њихова такмичарка, која је иначе фавориткиња за медаљу, пропустити такмичење.

"Нажалост, губимо ову борбу, Наталија Малишевска је поново позитивна и неће учествовати на 500 метара", рекао је Конрад Њеђвједзки.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво