Читај ми!

Вербални рат Болта и Луиса

Нису имали прилику да се сусретну на стази, али то не значи да ривалитет не постоји. Карл Луис је у неколико наврата довео у сумњу успехе спринтера са Јамајке, позивајући се на "лабаву допинг контролу" у овој карипској земљи. Ово је толико изнервирало Јусеина Болта, па је одговор уследио одмах по окончању историјске финалне трке на 200 метара.

Карактеристични осмех Јусеина Болта за тренутак је нестао. Спринтер је на кратко паузирао у прослављању олимпијске медаље да би жестоко критиковао некадашњег америчког атлетичара Карла Луиса.

Убрзо пошто је освојио злато у трци на 200 метара на Играма у Лондону, Болт је рекао да је "изгубио поштовање" према Луису због тога што је Американац рекао да допинг контроле на Јамајци нису строге као у осталим земљама.

Иако некадашњи олимпијски шампион на 100 и 200 метара није изнео директне оптужбе, Луис је протеклих година више пута коментарисао јамајчанске тестове на дрогу.

"Земље попут Јамајке немају насумична тестирања, па спортисти месецима могу да прођу без тестова", рекао је Луис једном приликом.

Његови коментари изазвали су, како преносе амерички медији, жестоку реакцију Болта који је двоструки освајач златне медаље у трци на 200 метара. Ниједном другом спортисти до сада није успело да два пута освоји злато у тој дисциплини, иако је Луис 1984. освојио злато, а 1988. сребро.

Болт је на конференцији за новинаре "оплео" по олимпијском шампиону Луису, на питање да ли жели да га пореде са њим или са покојним великаном спринта Џесијем Овенсом.

"Рећи ћу сада нешто контроверзно. Немам никакво поштовање према Карлу Луису", рекао је Болт. "Ствари које он говори о спринтерима су понижавајуће за једног спортисту. Мислим да само тражи пажњу јер више нико не прича о њему".

"Растужило ме је када сам пре неки дан чуо шта прича. Све је то веома узнемирујуће. Изгубио сам свако поштовање према њему. Свако".

На питање који га је Луисов коментар погодио, Болт је одговорио: "Сви у вези са допингом. Сматрам да то није спортски. Веома ме је узнемирило".

Када су га питали да ли може да гарантује да су јамајкански спринтери који су покупили све медаље у трци на 200 метара чисти, Болт је одговорио потврдно.

"Ми напорно тренирамо", рекао је он окружен Јоханом Блејком и Вореном Виром, који су освојили сребрну и бронзану медаљу, и тако само потврдили апсолутну доминацију Јамајчана у спринту у глобалним размерама.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво