Атлетико и Фулам у финалу

Иако је изгубио на Енфилду, мадридски Атлетико нашао пут до финала. Аквилани донео продужетке "црвенима", Бенајун најавио славље, али Форлан растужио све на Енфилду. У финалу ће Атлетико играти против Фулама, који је после преокрета славио над Хамбургом. Петрић начео Фулам, али Дејвис и Гера донели историјски успех лондонској екипи.

Мукама Ливерпула коначно је дошао крај. Као круна ужасне сезоне, сезоне за заборав, дошла је победа "црвених" над Атлетиком из Мадрида. Углавном победа са собом доноси и радост, али ова не.

Јесу "црвени" победили Атлетико на Енфилду, али "само" са 1:0 у регуларном делу меча, а после продужетака са 2:1, што није довољно за финале Лиге Европа. Иронично, али овом победом Ливерпулу је измакао и једини трофеј који су теоретски могли да освоје ове сезоне.

На почетку све је говорило да ће се песма на Енфилду чути дуго након последњег судијиног звиждука.

"Црвени" су од почетка кренули свим силама у напад, Бенајун је већ после десетак секунди показао гостима да Ливерпул ни мало неће бити гостопримљив.

Млади Де Геа, који је из стартне поставе изгурао Серхија Асенха, био је на великим искушењима после удараца домаћих играча.

Дирк Кајт, који је предводио напад домаћих у одсуству Фернанда Тореса, имао је невероватну прилику да начне госте.

После невероватне акције "црвених", који су разменили неколико одличних додавања, Кајт је покушао из прве са неколико метара, али је лопта отишла преко гола.

Атмосфера, по којој је Енфилд нашироко познат, постајала је све ватренија, јер су домаћи навијачи осетили да њиховим љубимцима мало треба да постигну гол.

А тај гол дошао је у самом финишу првог дела. Најскупље појачање у претходном року Рафе Бенитеза, који никако да се докаже тренеру од доласка, Алберто Аквилани, ухватио је Де Геу на "кривој нози", и сместио лопту у мрежу за велико славље у граду "Битлса".

Овај гол донео је наду да ће Ливерпул бар донекле спасити ужасну сезону која је већ на измаку, али је требало одиграти још 45 минута како би "црвени" дошли до финала, или бар до продужетака.

Међутим, у наставку су гости, који су први део одиграли у грчу, заиграли много ангажованије.

Одбрана је боље функционисала, а Симао Саброса и Рејес су правили велике муке домаћим фудбалерима.

Хавијер Маскерано, који је на овој утакмици играо десног бека, одлично је затворио саиграча из репрезентације, Серхија Агуера, па је Форлан био много запаженији у нападу.

Ливерпул је, као и у првом полувремену, притискао, али овај пут нису могли да нађу пут до мреже младог Де Гее.

Такође, томе је допринела и , па не може се рећи слаба игра капитена Стивена Џерарда, који је био неприметан у наставку.

Дуго се чекало на други гол, јер су обе екипе играле много опрезније. Међутим, како је време одмицало, а гола није било ни на видику, свима је постало јасно да ће се играти продужеци.

Тога су вероватно били свесни и тренери оба тима, који нису направили нити једну измену до самог финиша утакмице.

Терје Хауге је одсвирао крај меча, па су играчи коначно дошли до предаха, али још ништа није готово. И једни и други су били свесни да следећих пола сата играју за спашавање разочаравајуће сезоне.

А када је почео продуђетак, Ливерпул је најавио славље. Јоси Бенајун, који се ослободио чувара, шутира из прве после асистенције Лукашша Леиве, и постиже гол право кроз руке Де Гее. Енфилд у "делиријуму", али тек у том тренутку утакмица почиње. Бар онај најзанимљивији део.

Атлетико схвата да нема времена за губљење, крећу муњевито у напад, јер време сада никако није на њиховој страни.

Имали су неколико солидних прилика, али је Реина био сигуран на голу. Међутим, Кике Санчес Флорес је "џокера" сачувао за крај. Средином првог продужетка у игру је убацио Хосеа Мануела Хурада, што се испоставило као пун погодак.

Хурадо је унео преко потребну свежину, па је у нападу Атлетико деловао много опасније, а то им се свакако исплатило.

Пред сам крај првог продужетка, Хурадо је "промешао" играче Ливерпула, додао до Рејеса, који је невероватно упослио Форлана, а Уругвајац је био неумољив.

Вероватно најомраженија особа у том тренутку на Енфилду, бивши фудбалер Јунајтеда, Дијего Форлан, био је помињан као могуће појачање Ливерпула у зимском прелазном року, а после овог гола тешко да ће се преселити на Енфилд.

Елем, остало је још 15 минута игре, а "црвени" нису одустајали. Све карте су бацили на напад, али се видело да су играчи превише исцрпљени да би направили подвиг.

Како су сву пажњу усмерили ка противничком голу, гостима су оставили много простора за контранападе.

Али, Хурадо, Форлан и Агуеро то нису искористили на најбољи могући начин, па је до краја остао исти резултат на семафору.

За Ливерпул су играли: Реина, Маскерано, Карагер, Агер, Џонсон, Лукаш Леива, Аквилани, Џерард, Бабел, бенајун и Кајт. Прилику су добили и Ел Жар, Пачеко и Деген.

"Јорганџије" су наступали у саставу: Де Геа, Валера, Переа, Домингез, Лопез, Асунсао, Раул Гарсија, Рејес, Симао Саброса, Форлан и Агуеро. Играли су још и Хурадо, Салвио и Игнасио Камачо.

Атлетико ће у финалу играти против Фулама, који је у другом полуфиналу победио на свом терену Хамбургер резултатом 2:1.

У првом мечу који је одигран у Немачкој, ови ривали су одиграли без голова, тако да је Хамбург пропустио изузетну прилику да се пласира у финале које ће бити одиграно 12. маја управо на њиховом стадиону.

А све је "мирисало" да ће Немци отићи у финале.

Међутим, први до шансе долазе домаћи играчи, већ у другом минуту. Боби Замора и Гера су одиграли дупли пас, Замора је шутирао али је голман Франк Рост лоше интервенисао. Лопта је дошла до нападача Заморе, али је његов шут изблокирао један играч Хамбурга.

А онда су гости преузели конце у своје руке, и сигурном игром навели своје навијаче да већ размишљају о куповини карата за финале, а томе је допринео и Младен Петрић.

После прекршаја над Зе Робертом досуђен је слободан ударац, а Петрић је фантастичним ударцем са око 30 метара погодио горњи леви угао гола Марка Шварцера.

Међутим, тако нису мислили домаћи играчи. На нови гол на Крејвен Котиџу чекало се скоро 45 минута. Сајмон Дејвис је најавио преокрет у 69. минуту, а њега је донео Золтан Гера седам минута касније.

До краја утакмице фудбалери Хамбурга су преко Герера и Руда ван Нистелроја покушали да постигну гол, али нису озбиљније угрозили Шварцера.

Фулам је тако остварио највећи успех у историји клуба и први пут ће играти у финалу једног европског такмичења. Многи сматрају лондонски клуб за тоталног аутсајдера, али када тај "аутсајдер" на путу до финала, између осталих, избаци Јувентус, Рому, Шахтјор и Волфсбург, она свакако има шансе и у великом финалу.

За Фулам су играли: Шварцер, Кончески, Хјуз, Хангеланд, пантсил, Дејвис, Марфи, Етуху, Даф, Гера и Замора. Играли су још Демпси и Невланд.

Гости су играли у саставу: Рост, Демел, Боатенг, Матијсен, Аого, Теке, Јаролим, Зе Роберто, Питројпа, Петрић, ван Нистелрој. У наставку су ушли Гереро, Ринкон и Розенал.

Велико финале најмасовнијег европског такмичења заказано је за 12. мај, у Хамбургу.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара