Платини критикује Премијер лигу

Банкрот Портсмута навео је председника УЕФА Мишела Платинија да поново критикује либерални начин пословања клубова на Острву. Челници Премијер лиге најављују увођење нових правила да би спречили да се случај Портсмута понови. УЕФА на лето уводи финансијски "фер-плеј".

Председник УЕФА Мишел Платини поново се обрушио на премијерлигашке клубове, због начина њиховог пословања. Нови повод за то су стари проблеми са којима се сусрео Портсмут, којем сада због дугова прети ликвидација.

Својим "самоубилачким" пословањем, овај клуб је накупио преко 100 милиона фунти минуса, а повериоци су у опсаности да остане без уложеног новца.

И поред тога што су се пласирали у финале ФА Купа, и тако обезбедили место које води у Европу, фудбалски савез Енглеске је због огромног дуга, забранио Портсмуту да игра интернационална такмичења наредне сезоне.

Ова вест је додатно уздрмала тренутно најтежег "болесника" на Острву, а није оставила равнодушним ни неке друге клубове, пре свега Ливерпул и Вест Хем, који су близу сличног сценарија.

За овакво стање у Портсмуту, председник УЕФА Мишел Платини, главног кривца види у либералним правилима пословања која регулишу такмичење у тој лиги.

"Ја нисам поборник великих слобода у пословању какву имају енглески клубови. Нисам финансијски ескперт, али јасно је да је Портсмуту прети банкрот", рекао је Платини, и запитао се како је могуће да клуб који је пре две године освојио ФА Куп, направио губитак од 50 милиона фунти.

Председник европске куће фудбала дао је и сликовито поређење како он види тренутно стање у клупском такмичењу на Острву.

"Када сам био млађи, сећам се да су људи који нису имали новац куповали Ферарије, да би освојили најатрактивније девојке. То се дешава и данас у фудбалу, клубови немају пара, али ипак купују најбоље играче и освајају такмичења. Такав начин пословања је обична превара", нагласио је Платини.

Са Острва су у међувремену стигле противоптужбе на Платинијев рачун. Његово претерано мешање у начин пословања премијерлигашких клубова многи доживљавају као "англофобију", и то повезују са чињеноцом да су клубови из те лиге доминантни у евро-такмичењима последњих неколико сезона.

Ипак, да је ситуација у Портсмуту навела и челнике Премијер лиге да размисле о новим правилима која би регулисала пословање клубова, говоре и најаве нових прописа који би уређивали ову материју.

Извршни директор Премијер лиге Ричард Скадмор најавио је да ће нова правила смањити ризик на минимум да се понови ситуација са Портсмутом. Он је признао да је Лига закаснила са увођењем прописа, а да су они донети годину дана раније, Портсмут сигурно не би банкротирао.

Иако је поздравио најаве увођења строжије политике пословања у Премијер лиги, Платини сматра да то треба да буде само први корак у општој регулацији такмичења.

Француз је за ово лето већ најавио промену правила пословања фудбалских клубова у Европи. Увођење такозваног финансијског "фер-плеја" највише ће погодити баш клубове на Острву.

Суштина новог облика пословања је да сви фудбалски клубове троше само онолико новца колико су зарадили у претходној години.

Ово ће највише погодити премијерлигаше, од којих се очекује и највећи отпор увођењу нових мера.

Није тајна да клубови у Енглеској послују са огромним губицима и да укупан дуг превазилази све минусе осталих клубова у свим европским лигама заједно.

Иако су најављена нова правила "револуционарна", то ипак неће бити "шок терапија", пошто ће се оставити две до три године прелазног пердиода, да се клубови прилагоде променама.

На примеру два клуба Манчестер ситија и Челсија, која су у власништву милијардера најбоље се види какве ће "болне" промене у начину пословања ти клубови морати да спроведу.

У наредне три године, тим клубовима, трансфер буџет би био ограничен на 45 милиона фунти, док би од 2015. до 2018. године та сума била ограничена на 30 милиона. После тога, ти клубови би могли да троше само онолико новца колико зараде, под условом да претходну годину уопште заврше у плусу.

Платини сматра да би се на тај начин коначно прекинуо "финансијски допинг".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије