Читај ми!

Највећи испит за Бразилце у Катару - у четвртфиналу спремна чека Хрватска

Хрватска и Бразил играју први четвртфинални дуел на Мундијалу у Катару, а биће то судар јужноамеричке врцавости и сурове европске организованости. "Кариоке" су на турнир дошле само са једним циљем - да врате Богињу у своје наручје, Хрватска брани финале од пре четири године. Директан пренос меча је на Првом програму РТС-а (16.00), кретање резултата можете пратити на нашем порталу.

Највећи испит за Бразилце у Катару - у четвртфиналу спремна чека Хрватска Највећи испит за Бразилце у Катару - у четвртфиналу спремна чека Хрватска

На Светском првенству у Катару остало је осам најбољих екипа, а први четвртфинални дуел биће можда и најзанимљивији - Хрватска ће тестирати квалитете Бразила.

Јужноамеричка селекција важи за главног фаворита за освајање шесте Богиње у историји, али још од 2002. године на том путу јој се увек испречи нека европска селекција.

Хрватска брани финале од пре четири године, а делује да Далићев тим зна шта жели и како да циљ оствари, што само говори да ће Бразилци морати добрано да се потруде како би на "Образовном стадиону" у Катару поново заиграли свој традиционални плес.

Тактови самбе одзвањају Дохом

Бразил је дошао на Мундијал као велики фаворит, а после партија пружених на турниру у Катару, квоте да ће кариоке освојити шесту титулу првака света нагло су опале.

Од прве утакмице на шампионату и победе против Србије, било је јасно да су Бразилци на овај Мундијал дошли да победе, додуше и на претходне су тако одлазили, али и да максимално уживају на Арабијском полуострву.

Уследила је тешко извојевана, али по игри убедљива победа против Швајцарске минималним резултатом, а онда и шокантан пораз од Камеруна, у мечу који за Seleção није имао резултатски значај и у којем је селектор Тите одмарао "прву поставу".

У осмини финала Јужној Кореји је већ у првом полувремену испоручено четири поготка, а Бразилци су се забављали, плесали, певали, послали подршку легендарном Пелеу...

И пре турнира деловало је као да је ово најбољи тим Бразила, можда и у историји, иако није баш захвално поредити различите играче и екипе из различитих фудбалских епоха.

Упркос непланираном поразу, Бразил је показао да готово да нема слабе тачке на терену. Наравно да по именима у очи прво упада убитачан напад, али искусна одбрана и непрелазни везни ред чине ову екипу још више застрашујућом.

Почевши од голмана Алисона, Тијаго Силва, Милитао и Маркињос уливају поверење једнако колико Каземиро и Пакета на средини терена.

О нападу не треба трошити речи, Нејмар је главна звезда екипе, покретачка снага и везивно ткиво екипе, док су за завршницу задужени Ричарлисон и Винисијус.

Ипак, чини се да Бразил на турниру није имао озбиљнији испит, па ни сам Тите не зна како ће његова екипа реаговати против дисциплинованог сређеног система какав је селекција Хрватске.

Хрвати у стабилном дрмеш кораку

Хрватска је већ неко време у самом врху светског фудбала, а потврда одличног рада, континуитета једне искусне и пажљиво биране екипе било је друго место на прошлом Мундијалу.

Француска је тада била боља, заслужено славила, али је показала "коцкастима" да могу до самог врха светског фудбала.

Селектор Далић је искуство од пре четири године преточио у један стабилан систем, који у Катару није показао много, али сасвим довољно да се Хрватска "прошета" до четвртфинала турнира.

Утакмице без голова са Мароком и Белгијом и победа над Канадом биле су довољне за друго место у групи, а у осмини финала савладан је Јапан, после бољег извођења пенала.

Нимало импресивно, али сигурно, самоуверено и прожето богатим искуством, у дрмеш кораку - тако игра Хрватска, а тим стилом сигурно може да се супротстави и најбољим светским селекцијама.

Апсолутни лидер екипе је Лука Модрић, прави доктор фудбала, који не само да диригује на терену већ и саиграче чини бољим, што је одлика највећих играча.

Доминик Ливаковић је сигуран на голу, а против Јапана је постао тек трећи голман у историји Мундијала који је у једној пенал серији одбранио три противничка ударца. Дејан Ловрен командује одбраном, а десна рука му је Јошко Гвардиол, један од најтраженијих дефанзиваца у Европи.

И Модрић има са ким да игра - Ковачић је прекаљени европски везиста, као и Брозовић, док Перишић већ годинама пружа боље партије у националном дресу, него у озбиљним клубовома за које је наступао.

Чини се да су Хрвати "најтањи" у нападу, чини се Ливаја и Крамарић нису класа Марија Манџукића, док на клупи своју прилику чекају Петковић и Оршић, ведете загребачког Динама.

Ипак, све што је Хрватска приказала у Катару сугерише да екипа Златка Далића нема шта да тражи у дуелу са Бразилом, али традиција и статистика говоре нешто другачије.

Ово је трећи пут да су се "коцкасти" пласирали у четвртфинале Мундијала, а у преходна два пута успешно су пребродили ову степеницу - 1998. у Француској и пре четири године у Русији.

Бразил је после 1990. године освојио две титуле шампиона света, а у свим осталим покушајима да стигну до богиње испречиле су се европске селекције.

Треба истаћи и да су се две репрезентације два пута састајале на Мундијалима, Бразил је једном тријумфовао, други пут није било победника.

Занимљиво је да ће први четвртфинални сусрет на Мундијалу водити енглески арбитар Мајкл Оливер.

Фудбал игра цео свет, али зна се ко је главни, видели смо после утакмица осмине финала. Бразил претендује на сам врх, а ту је трновит и изнурујућ - нарочито када је са друге стране селекција Хрватске.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво