Читај ми!

Хрватска - Жеља да се "ватрени" подигну на највиши степеник на победничком постољу

Хрвати вребају, увек су међу потенцијалним фаворитима, али треба доста коцкица да се сложи да би испливали у први план. У дуелу са Белгијом, Канадом и Мароком у Групи Ф, вероватно ће проћи у наставак такмичења. Очекије се да у борби за прво место одлучујући буде дуел са Белгијом.

Хрвати су често у самим завршницама највећих смотри фудбала. Генерација играча која их предводи гарантује да ће и на овом Светском првенству имати шта да покажу и помрсе рачуна великим фаворитима, ако и они сами нису велики.

Искусни лисац Лука Модрић и на овом првенству ће предводити екупу, а можда је ово његова последња светска смотра фудбала. Искуство екипи доносе и Анте Ребић и Иван Перишић.

Селекција је у квалификационој Групи Х заузела прво место са освојених 23 бода и тако обезбедила директан пласман у Катар. Највећу борбу Хвати су водили са селекцијом Русије, а у последњем колу управо су савладали Русе на Пољуду са 1:0 и тако и престигли на табели. Ривал је заузео другу позицију са 22 бода. Словенија и Словачка су имале по 14 бодова.

Доста играча селекције играју у водећим европским клубовима. Занимљиво у сваком пару осмине финала Лиге шампиона имају бар по једног играча. Они су окосница екипе која зна да игра велике мечеве.

Ливерпул - Реал Мадрид (Модрић)
Борусија Дортмунд - Челси (Ковачић)
Интер (Брозовић) - Порто
Лајпциг (Гвардиол) - Манчестер ситy
Милан (Ребић) - Тотенхем (Перишић)
Ајнтрахт (Јакић, Смолчић) - Наполи
Клуб Бриж - Бенфика (Муса)
ПСЖ - Бајерн (Станишић)

На предходном Светском првенству у Русији, Хрватска се домогла финала. До полуфинала је стигла после две пенал серије, у осмини и четвртфиналу. Ако је Енглезима у четвртфиналу Светског првенства 1986. године пресудила Марадонина "божја рука", Хрватску су у Нижњем Новгороду и Сочију, у осмини финала и четвртфиналу Светског првенства у Русији, спасиле "божје руке" Данијела Субашића. Тачку у пенал серијама ставио је једна од најискуснијих Иван Ракитић.

У полуфиналу надиграна је Енглеска са 2:1. Када се мислило да нико не може да заустави "коцкасте", поново се, као и 1998. испречила Француска, она је у финалу победила са 4:2 и освојила Мундијал.

Хрватска и даље памти и проживљава тренутке из 1998. године, када су предвођени Ћиром Блажевићем наше комшије стигле до полуфинала Мундијала. Да Лилијан Тирам није доживео "просветљење" на том мечу постигавши два поготка, вероватно би "коцкасти" могли да се подиче много јачим достигнућем од освајања трећег места.

"Коцкасти" имају јаку жељу да ова генерација понови успех и докаже да још није дала своју поседњу реч. Селектор Златко Далић предводи снажну екипу, али први циљ ће бити пребродити Групу Ф.

Тим који је спој младости и искуства сигурно не спада у главне фаворите за освајање "богиње", али имена у саставу репрезентације сигурно изазивају респект код сваког ривала. Међутим, праву снагу "ватрени" морају показати на самом терену.

За везни ред ове селекције многи тврде да је најбољи на свету и да да ће водити главну реч на овом шампионату. Како и не би, ко у екипи има Модрића, Ковачића, Брозовића, Пашалића има сигурност на средини терена, огроман број велики мечева и знање како да се угрозе највећи противници.

О њима не треба трошити речи колико су уиграни и шта могу да ураде на терени. ЈЕдина је непознаница колико је Брозовић спреман. Наиме, он у Катар путује практично после једног одиграног меча након паузе због повреде. Сигурно је пресудило његово искуство и Далић га је повео у Катар иако је недовољно спреман.

Напад уз Крамарића и Перишића не мора да брине ко ће да постиже голове. Иако Крамарић није клацсичан центарфор сигурно ће бити прва опција у нападу ове репрезентације. Искуство играња у Бундеслиги препоручује га за ту позицију.

На Мундијалу у Катару Хрватску ће представљати:

Голмани: Доминик Ливаковић, Ивица Ивушић, Иво Грбић

Одбрана: Домагој Вида, Дејан Ловрен, Борна Баришић, Јосип Јурановић, Јошко Гвардиол, Борна Соса, Јосип Станишић, Мартин Ерлић, Јосип Шутало

Средина терена: Лука Модрић, Матео Ковачић, Марцело Брозовић, Марио Пашалић, Никола Влашић, Ловро Мајер, Кристијан Јакић, Лука Сучић

Напад: Иван Перишић, Андреј Крамарић, Бруно Петковић, Мислав Оршић, Анте Будимир, Марко Ливаја

Распоред утакмица Групе Ф:
23. 11. Мароко - Хрватска 11.00
23. 11. Белгија - Канада 20.00

27.11. Хрватска - Канада 17.00
27.11. Белгија - Мароко 14.00

01.12. Канада - Мароко 16.00
01.12. Хрватска - Белгија 16.00

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво