Читај ми!

Осмина финала Мундијала – фудбал игра цео свет, али зна се ко је главни

Осмина финала Мундијала у Катару показала је диверзитет у фудбалском свету, али и да је квалитет и даље неупитно концентрисан у европским и јужноамеричким силама, са пријатним изненађењем Марока.

Групна фаза била је пуна изненађења и калкулација у којима су дебљи крај извукле Белгија, Данска, Немачка и Уругвај. Репрезентације из афричке и азијско-океанијске федерације искористиле су прилику да покажу завидан напредак, довољан да парирају главним конкурентима уколико их не схвате озбиљно.

Осмина финала је потом показала разлику у играчком квалитету, искуству и знању стручног штаба. Сенегал, Аустралија, САД и Јужна Кореја били су "лак плен". Јапанци су "скупо продали кожу" против Хрватске. За 120 минута игре нису изгубили. Узели би бод у дуелу са светским вицешампионом и тако би употпунили импресиван низ после тријумфа над Немачком и Шпанијом. Лоше извођење једанастераца послало их је кући.

Од преосталих осам репрезентација, седам је међу најбољих 12 на Фифиној ранг-листи са изузетком Марока. Разлика између "Лавова са Атласа" и Јапана је у играчима са озбиљним улогама у јаким клубовима, који знају како се изводе пенали. Пролаз у четвртфинале обезбедили су голман Севиље и играчи Челсија, ПСЖ-а и Сампдорије.

Иста фаза у Русији је била изједначенија. Тада је једино Бразил рутински савладао Мексико са 2:0, од осталих седам мечева четири су завршена са једним голом предности, а виђене су три пенал-завршнице. Јапан је био једини састав ван Европе и Јужне Америке међу 16 најбољих.

Катар је дао већи диверзитет. Самим тим, значајни раст интересовања по домовима и пабовима од Вашингтона до Канбере.

Фаворити Бразил, Енглеска, Француска, Холандија, Португалија и Аргентина изашли су спремни да покажу шта знају. Ко год је од њих повео на полувремену, није дозвољавао преокрет и драму у завршници.

У реду, било је тензије у судару "гаучоса" и Аустралије, али је до ње дошло јер је Енца Ернандеза лопта погодила у главу, затим драстично скренула и отишла ван домашаја Емилијана Мартинеза. Аргентина је држала меч под контролом и могла убедљивије да победи да је Лаутаро Мартинез искористио Месијеве "специјалитете послужене на тацни".

Тимови "класици" фудбалске историје показали су решеност, бољу форму и моћ. На површини решета остало је само најблиставије златно грумење. Играчи имају два дана одмора, стручни штаб времена да анализира противника до танчина. У четвртфиналу ћемо сведочити сударима једнаких и детаљи ће одлучивати о последња четири тима у борби за трофеј.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво