Читај ми!

Бразил - Плесаће се самба у Катару, Жуниори ће се за то побринути

Неки сматрају да екипа Бразила никада није била јача. "Кариоке" у Катару јуре шесту титулу шампиона света, а прве препреке у Групи Г биће им Србија, Швајцарска и Камерун. Делује да селекција коју предводи Тите има све што је потребно да се врати на светски трон, остаје да Нејмар Жуниор и дружина то потврде и на терену.

Не зову Бразил без разлога земљом кафе, самбе и фудбала. Фудбалска селекција ове јужоамеричке земље најтрофејнија је у историји са пет титула шампиона света. Бразил је најбоље рангирана репрезентација на Фифиној ранг-листи, а према многим оценама - важи и за највећег фаворита за освајање нове "богиње".

Ако то не говори довољно о томе каква је Бразил фудбалска велесила, додаћемо пар података - једина су земља која је учествовала на свим одиграним Мундијалима, само два пута у историји "кариоке" нису стигле до четвртфинала, одиграли су 109 утакмица на најважнијем фудбалском такмичењу и забележили 73 победе.

Бразилци су фаворити кога год да пошаљу на Мундијал, а ове године екипу чини ретко виђен концентрат фудбалског талента, комбинација вреле младости и суровог искуства, али и жеђ за победама која стреми ка титули најбољег на планети.

Свима је још у устима горак укус неуспеха са Мундијала који је Бразил организовао и легендарног пораза од Немачке у полуфиналу - 7:1.

Ни у Русији се Бразилци нису прославили, зауставила их је Белгија у полуфиналу, али четири године касније домаћа јавност заиста има чему да се нада.

Невероватно је колико квалитетних индивидуалаца на располагању има селектор Тите, а неки тврде да је ово, по именима, можда и најбоља репрезентација Бразила у историји.

Прва звезда је свакако Нејмар Жуниор, који је у најбољим фудбалским годинама, а нација већ деценију уназад очекује од фудбалера ПСЖ-а да врати Бразил на светски трон, где "кариоке" нису биле од, за њих далеке, 2002. године.

Подршку му пружају експлозивни нападач Реала Винисијус Жуниор, Габријел Жезус из Арсенала, Рафиња из Барселоне и Антони из Манчестер јунајтеда - највећи проблем за Титеа биће кога да остави на клупи.

Везни ред предводе Фабињо и Каземиро, можда и два најбоља дефанзивна везна играча на свету, док је (пре)искусна одбрана додатни квалитет, који је недостајао Бразилу на неким ранијим турнирима.

Тијаго Силва и Дани Алвеш ближе се петој животној деценији, Данило и Алекс Сандро нису много млађи, док су Едер Милитао и Бремер играчи на којима ће се тек градити игра националног тима. 

Мало изненађење је што на списку путника за Катар нема Бобија Фирмина и Фелипе Кутиња, али поглед на екипу говори да играчи Ливерпула и Астон Виле неће недостајати Титеу.

Једини пораз у последње три године кариоке су доживеле од Аргентине, у финалу Копа Америке прошле године, али квалификациони циклус за одлазак у Катар одрађен је беспрекорно.

Бразил је без пораза завршио континенталне квалификације, остваривши 14 победа уз само три ремија и невероватном гол-разликом 40:5 - постигнути голови не изненађују превише, али одбрана је показала да може да прати учинак својих нападача.

Као и пре четири године, кариоке се на Мундијалу у групи такмиче са Србијом и Швајцарском док је једини новајлија селекција Камеруна.

Делује да је мало ко способан да заустави Бразилце у походу на шесту титулу шампиона света, а да ли су спремни да покоре свет видеће се већ у првом дуелу Групе Г са Србијом.

Распоред Бразила у Групи Г:

Бразил - Србија 24. новембар 20.00

Бразил - Швајцарска 28.новембар 17.00

Камерун - Бразил 2. децембар 20.00

Састав репрезентације Бразила у Катару:

Голмани: Алисон, Едерсон, Вевертон;

Одбрана: Тијаго Силва, Маркињос, Едер Милитао, Алекс Сандро, Данило, Алекс Тељеш, Бремер, Дани Алвес;

Везни ред: Лукас Пакета, Каземиро, Фред, Бруно Гимараес, Фабињо, Евертон Рибеиро;

Нападачи: Нејмар Жуниор, Винисијус Жуниор, Родриго, Рафиња, Ентони, Ришарлисон, Габријел Жезус, Педро, Габријел Мартинели.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво