Читај ми!

Представљање пројекта "Хлеб у Великом рату"

Представљање фотографија и књиге "Хлеб у Великом рату", Димитрија Вујадиновића, у издању РТС, ИК "Прометеј" и ИК "Тиски цвет".

Хлеб је несумњиво једно од највећих цивилизацијских открића. Не само што је одлучивао о исходима бројних ратова, хлеб је једина храна која човека повезује са основним принципима живота и са оностраним светом. О њему су говорили Достојевски „Не постоји на свету ништа тако позитивно као што је хлеб" , Сервантес „Свака туга је мања уз хлеб", а мање се зна да као што је у прохујалим временима постојао Пут свиле, тако је постојао и Пут хлеба, који је полазио од Индије преко некадашњих совјетских земаља...

Ко има жита, топови му се најдаље чују!

У књизи "Хлеб у Великом рату", аутор Димитрије Вујадиновић, наводи руску пословицу која каже „да је хлеб највећи савезник, што га може имати нека војска". Битке су се водиле на бојном пољу, али рат много шире. У најтежим егизстенцијалним условима какав је рат, хлеб преставља сведочанстава о симболичким вредностима и падовима људи. Без хлеба, рат се не води...

Кроз изложбу документарних фотографија на 22 паноа, у РТС клубу, током представљања репрезентативне књиге, у издању РТС-а, ИК „Прометеј" и ИК „Тиски цвет", Вујадиновић нам представља ратне приче, сведочанства војника, учесника једног од најтежих периода човечанства почетком прошлог века - Великог рата. Циљ аутора је не само да прикаже значај хлеба као хране, већ и чудесност хлеба као живе ризнице колективног памћења и сведочанстава о симболичким вредностима и падовима људи и у најтежим егзистенцијалним условима какав је рат. У том смислу ова изложба има антиратну поруку коју шаље аутор.

Димитрије Вујадиновић је историчар културе хлеба из Сремских Карловаца. Написао је и објавио више од десет књига. Од тога више од половине су о хлебу: „Хлеб на 200 начина", „Девети миленијумски циљ", „Хлеб са пивом", „Обредни и обичајни хлеб у Војводини", „Атлас музеја хлеба у Европи", „Циповка - хлеб који се смеје на Месец", „Хлеб у Великом рату", а у припреми је и монографија „Историја и култура хлеба".

Изложба фотографија „Хлеб у Великом рату" у РТС Клубу, Хиландарска 2 (улаз из Светогорске), траје од понедељка 26. до суботе 31. октобра 2020. године.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво