Читај ми!

Хроника нашег позоришта: Театрологике 1 и 2, Оливере Милошевић

Театрологике 1 и 2, новинара, уредника и театролога, Оливере Милошевић, промовисане су у РТС Клубу. О књизи су говорили др Мирослав Мики Радоњић,директор Стеријиног позорја, уредник издања, Ивица Буљан, редитељ и директор драме Хрватског народног казалишта Загреб, др Иван Меденица, професор Факултета драмских уметности у Београду, позоришни критичар, селектор и уметнички директор Битефа и ауторка.

Књиге су истоимени запис телевизијске серије интервјуа које је ауторка урадила са најзначајнијим позоришним протагонистома, глумцима, писцима, редитељима, театролозима са простора некадашње Југославије. 

Књиге, као и серијал, разматрају идеје и праксе значајнијих позоришних уметника који стварају у региону. Свако поглавље је посвећено једном од уметника и представља приницпе рада, начин размишљања и креативне процесе сваког од  њих. То су вансеријски уметници, са великим и значајним делима и признањима не само у срединама у којима стварају, већ много шире, у европским и светским оквирима. Идеја је да ове књиге буду огледало савремене позоришне уметности и друштвених околности у региону.

Иако реч театрологике не постоји, серијал који носи овај назив увео је тај појам не само у позоришни живот и круг, већ и у културу уопште. Један од разлога што су се театрологике преселиле и међу корице књига, јесте што је телевизија, као и позориште, ефемерна.
„Моја идеја била је да у првој књизи представим уметнике из генерације која је стасавала деведесетих, у времену када је било тешко и живети, а камоли бавити се уметношћу, али сви они су донели нешто ново у нашу позоришну уметност. Разговарали смо о свему, о том времену када су стварали своје позориште, о њиховим поетикама, етикама" - истакла је Оливера Милошевић.

Представљени позоришни ствараоци критички се односе према свему што угрожава људска права и достојанство.
„Чин одабира није само питање престижа, него пре свега ауторкин дубоки поглед у ситуацију у театрима на подручју некадашње Југославије. Због оваквих књига присутни смо у ширем простору и као мислећи људи и људи који својом уметношћу покушавају бар на кратко у својим могућностима да промене стварност у којој живе." - објаснио је Ивица Буљан,  редитељ и директор драме Хрватског народног казалишта из Загреба.  

Др Мирослав Мики Радоњић, директор Стеријиног позорја, уредник издања, за ауторку каже да је хроничар нашег позоришта и да њени разговори са уметницима подсећају на „школу" Феликса Пашића.

„Врло лако смо се договорили и реализовали идеју да објавимо Театрологике. Будући да људи гледају Татрологике на телевизији, преовладава визулена сензација, те понекад мало пренебрегнемо шта ти људи говоре. Мислим да је важно да у ове две књиге сазнамо шта велики драмски уметници са ових простора, а и мало шире, говоре не само о позоришној умености и култури, него уопште, о друштву, историји и неким актуелним дешавањима код нас, а све кроз интимну визуру. Мислим да је Оливера Милошевић сјајно водила те емисије, а ова књига само то потврђује." - закључио је Радоњић.

По речима рецензента, Бојана Муњина, Театрологике Оливере Милошевић, су не само прворазредни путоказ према врхунцима ове уметности него и неизбрисив траг културне архиве савременог позоришта овог поднебља.

О ауторки

Оливера Милошевић је новинарка и театролошкиња, одговорна уредница Редакције за културу и уметност Културно-уметничког програма РТС-а.Дипломирала је новинарство на Факултету политичких наука у Београду и била на постдипломским студијама социологије културе и позоришта.
Новинарску каријеру започела је 1988. у Београдском програму РТС-а. Позориште је област коју прати од почетка каријере. Од 2000. је одговорна уредница у Редакцији за културу Београдског и Јутарњег програма РТС. Од 2001. је уредница у Редакцији за културу и уметност РТС-а. Пуних 15 година била је ауторка, уредница и водитељка ТВ емисије Беокулт и ауторка рубрика о позоришту у овој емисији.
Ауторка је, уредница и водитељка Хроника Битефа и бројних емисија из серијала ТВ Фељтон - у којима представља рад значајних позоришних стваралаца. Од оснивања је један од аутора и уредника емисије Културни дневник. Од 1993. је члан редакције позоришних новина Лудус који објављује Савез драмских уметника Србије. Ауторске текстове и интервјуе у области позоришта објављује у новинама, часописима и недељницима: Лудус, Сцена, Театрон, НИН,  Преступ, Европа, Недељник, ТФТ.
Ауторка је серијала Театрологике који је посвећен истакнутим позоришним уметницима из региона, као и актуелног РТС серијала Метаморфозе о изузетним домаћим позоришним уметницима. Ауторка је монографије Никита Миливојевић: Ја овде силазим и књига Театрологике 1 и 2.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво