Пoзнато 16 финалиста 58. Евросонга

По завршетку првог полуфинала "Песме Евровизије" познати су извођачи и песме из 16 земаља којe ће се такмичити у финалу. После другог полуфинала, најбољих десет песама придужиће се овој групи и 18. маја ће Европа моћи да бира којој ће, од 26 композиција доделити титулу победничке песме 58. Евросонга.

Десет финалиста из првог полуфинала су : Молдавија, Данска, Литванија, Русија, Ирска, Белгија, Естонија, Украјина, Белорусија и Холандија.

Од  "Песме Евровизије" 2008. у Београду, организатори такмичења увели су три такмичарске вечери : два полуфинала и једно финале.  Европска радио- дифузна унија је због све већег интересовања за такмичење морала да уведе две полуфиналне вечери, у којима је свако морао да на свој начин избори место у финалу. Дакле, без обзира које су место освојиле претходне године, свака земља учесница од тада мора прво да прође једно од два полуфинала.

Право директног учешћа у финалу имају само чланице "Велике петорке" и представник земље домаћина.

Велика Британија, Шпанија, Италија, Француска и Немачка сматрају се државама- оснивачима "Песме Евровизије". То су земље које и највише подржавају овај велики европски музички пројекат и зато се њихова групација зове "Велика петорка".  Чланице- представници не морају да пролазе квалификације и  такмиче се директно у евровизијском финалу.

Чувена британска певачица Бони Тајлер, представљаће Велику Британију ове године у којој острвска држава бележи 56. учешће на Евросонгу.

Шпански представници ове године су трио ""El sueño de Morfeo", Немачки такмичари биће група "Каскада" а  Амадин Буржуа певаће за Француску. Победник овогодишњег фестивала "Сан Ремо", Марко Менгони браниће боје италијанске заставе.

Према правилима "Песме Евровизије" и представници земље- домаћина такмичења такође  наступају тек у великом финалу. Тако ће у суботу за Шведску певати Робин Шернберг, победник фестивала "Мелодифестивален" који је и један од највећих националних евровизијских избора у Европи.

После другог полуфинала, биће познато још десет песама- представника земаља који ће се, заједно са наведених 16, борити за наклоност публике и жирија у финалу.

Осим престижне титуле победника најдуговечнијег и најпопуларнијег европског музичког такмичења,  извођачи добијају и ручно израђени трофеј "Песме Евровизије" од стакла, који је први пут промовисан 2008. године када је домаћин био Београд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво