Читај ми!

„Моје 3“ у борби за финале

Уочи наступа „Моје 3“ су за РТС рекле да су веома узбуђене, срећне и поносне што ће представљати Србију у Шведској. Прво полуфинално вече 58. такмичења за „Песму Евровизије“ биће одржано вечерас у Малме арени, у Шведској.

Представници 39 земаља бориће се за најбољи пласман током две полуфиналне вечери (14. и 16. маја) и у финалу (18. маја), када ћемо добити победника највећег музичког спектакла - „Песмe Евровизије".

Сат и по уочи наступа „Моје 3" су у укључењу у Дневник РТС-а рекле да су веома узбуђене, срећне и поносне што ће представљати Србију у Шведској.

„Пре свега смо срећне, пошто је учешће на Евросонгу предивно искуство које ће памтити цео живот", рекле су српске представнице.

„Моје 3", заједно са пратећим вокалима Ксенијом Милошевић, Дуњом Вујадиновић и Јеленом Митић вечерас наступају у Малме арени под редним бројем 16.

Извешће композицију Саше Милошевића Марета Љубав је свуда. Кореографију потписује Милош Пауновић, а за костиме је задужена Ана Љубинковић.

Такмичење ће отворити представница Аустрије Наталија Кели, а следе Естонија, Словенија, Хрватска, Данска, Русија, Украјина, Холандија, Црна Гора, Литванија, Белорусија, Молдавија, Ирска, Кипар, Белгија и Србија.

Право директног проласка у финале имају представници „Велике петорке" - Велика Британија, Француска, Немачка, Шпанија, Италија и представник земље домаћина Евросонга - Шведска.

Десет финалиста изабраће стручни жири и публика из земаља учесница првог полуфинала, али и две земаље такозване „Велике петорке", Велике Британије и Италије, као и домаћин Шведска.

На званичном евровизијском порталу, у марту је објавјен нови правилник о начињу гласања жирија и публике.

Сада ће се оцењивати све такмичарске песме, уместо ранијег правила када су се бодови од један до 12 додељивали само за десет најбољих песама по мишљењу публике и жирија.

Резултати гласања сваког члана жирија одређене земље ће се спојити да би се добио укупан поредак, од првог до последњег места.

На исти начин ће се рачунати гласови публике. Спајањем укупног резултата гласања жирија и резултата гласова публике, добиће се укупан поредак свих учесника.

Србија је као самостална држава први пут наступила на „Песми Евровизије" 2007. године у Финској и победила са песмом Молитва, коју је извела Марија Шерифовић, остваривши рекорд по броју поена које је добила (298).

Следеће године Београд је био домаћин„ Евросонга", а српска представница Јелена Томашевић је заузела шесто место. 

Марко Кон и Милан Николић 2009. године се нису пласирали у финале, 2010. године Милан Станковић заузео је 13. место, Даница Нина Радојичић 2011. године 14. место, а Жељко Јоксимовић са нумером Није љубав ствар освојио је прошле године у Бакуу треће место.

Певачица Лорен победница такмичења у престоници Азербејџана, Бакуу 2012. године, са песмом Еуфорија, омогућила је Шведској организацију 58. музичког телевизијског спектакла.

Омиљени шоу Европљана ће зато пети пут бити одржан у Шведској, а други пут у граду Малмеу.

Овогодишњи слоган „Песме Евровизије" гласи „Ми смо једно" (We are the one), указујући на богатство различитих култура које се преплићу у тој земљи, жељу за јединством и слагањем међу народима, а заштитни знак овогодишњег такмичења је лептир.

Упутства за гласање

Публика ће моћи да гласа вечерас тек после извођења свих 16 песама. За „Мoje 3", у првој полуфиналној вечери моћи ће да гласају гледаоци ТВ преноса првог полуфинала из Велике Британије, Шведске, Италије, Данске, Хрватске, Украјине, Холандије, Аустрије, Словеније, Естоније, Русије, Литваније, Ирске, Белорусије, Кипра, Црне Горе, Белгије и Молдавије. Са једног броја телефона може се послати смс порука, или упутити позив највише 20 пута.  Организатори „Евросонга" лансирали су и мобилну апликацију за паметне телефоне, чији ће власници из многих земаља Европе, бити у прилици да много једноставније гласају- само једним притиском на илустрацију земље чије представнике желе да подрже. Након извођења свих песама, на програму националне телевизије државе у којој живите, проверите бројеве телефона на које можете оставити свој глас за песму Љубав је свуда и „Мoje 3" - Србију. Гласајте за „Моје 3", подржите Србију!

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара