"Хомољски мотиви дијаспоре" у Италији

Недавно је у Лонигу, надомак Вићенце, у региону Венето, на северу Италије, одржана манифестација, у организацији Кус "Младост" из Лонига. Дијаспора и матица на једном месту, 4 и по сата у игри и песми, дружењу и весељу, показали су како се негује традиција и преноси на нова покољења.

"Хомољски мотиви дијаспоре у Италији" су друго име за неговање традиције „Хомољских мотива"- манифестације која се сваке године организује у срцу Хомоља, у Кучеву.

Више од десетак културно-уметничких удружења је учествовало у програму.

Једно од њих је дошло баш из непосредне близине Кучева, из завичаја, а то је удружење "Штуле" из Волује. Чланови тог удружења били су и прошле године у априлу, на другој по реду, манифестацији.

„Ово је потврда да дијаспора негује корене и спону са отаџбином. Пуна сам утисака који су за мене прави драгуљи. Десило ми се нешто, морам рећи, фасцинантно. Улицама италијанског града дефиловали су наши сународници у народним ношњама, а Италијани нас дочекали и испратили аплаузима и са усхићењем. То је нешто што ће остати у мом памћењу као једна бајка.

На приредби смо се представили играма на штулама, што је импресионирало Италијане. Градоначелник Лонига је био са нама, на том дефилеу, а и на самој приредби. Позитивно је то што су наши грађани у Италији цењени, прихваћени и поштовани. То је за понос. Захваљујемо се организаторима, председнику удружења Драгиши Благојевић и потпредседнику Жељку Марковићу на позиву и дивном дочеку, на свему лепом што су нам приредили и дали лепу прилику да се представимо и учествујемо у догађају који је за пример и за понос“, рекла је, не кријући одушевљење, Розица Драгојловић, учитељица из Волује, која је други пут посетила Лониго и гостовала у програму.

Најеминентнији гости из завичаја били су председник општине Кучево, Ненад Микић, и др Иван Рајичић, народни посланик, који је и прошле године посетио Лониго, али као председник Општине Кучево. Примљени су од стране градоначелника Лонига, Пјер Луиђија Ђакомело.

Из Хомољског краја дошла су удружења: "Корак по корак” из Петровца на Млави, "Вук Караџић” из Стамнице, у околини Петровца на Млави, фолклорни ансамбл центра за културу "Драган Кецман” из Кучева и удружење "Штуле” из Волује.

Удружење "Никола Тесла” је допутовало из суседне Словеније, из Постојне ,"Понтес-Мостови” из Трста, "Слога” из Удина, "Круна” из Скија, "Свети Сава” из Валдања, српска допунска школа "Свети Сава” из Алонтеа, недалеко од самог Лонига. Такође, из Словеније је допутовао овим поводом и Кокановић Владимир, председник Савеза Срба у Словенији.

четвртак, 20. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије