Освештана црква Свети Симеон Мироточиви у Мајамију

Након 11 година од почетка градње, освештан је тренутно једини храм српске православне цркве у јужној Флориди (пре годину дана основана је и парохија у Нејплсу, енг. Naples), у северном делу града Мајамија, уз начелствовање владике Иринеја и саслужбовање бројних свештеника Источно-америчке епархије.

Дан раније, старешина храма протојереј-ставрофор Милан М. Крстић је одржао вечерњу службу током које су у храм унете мошти Светог Мардарија Либертвилског, Светих мученика пребиловачких и Светих мученика јасеновачких. По завршетку литургије, домаћини и бројни гости из свих делова Флориде, али и других делова САД, су уживали у културном уметничком програму у сали и под шатором, уз неизбежно коло.

  Парохија Свети Симеон Мироточиви

Мисија СПЦ у јужној Флориди основана је 1978. године заслугом мале групе посвећених, одлучних и побожних људи, са благословом и дозволом тадашњег епископа Кристофора, када је изабран први Одбор повереника на челу са Мајклом М. Маринчићем. На самим почецима служба је одржавана у приватним кућама са првим свештеником протом Петром Милошевићем. Године 1979, након дугог истраживања, купљена је мала кућа са одговарајућим имањем, док је наредне године дограђена. Гаранти за хипотеку на овој имовини били су Руди и Олга Матијевић, а хипотека је исплаћена 1986. године.

За следећег пароха-мисионара (1981-84) је постављен свештеник прота Никола Секулић. У то време благословом епископа Христофора, црква од мисије постаје парохија Свети Симеон Мироточиви. Млади свештеник Петар Петровић дошао је на парохију Св. Симеона 1984. године из Србије и живео са својом породицом у кући која је служила као црква, као сала и стан за свештеника. Остао је у парохији до 1991. године када је отишао у Елизабет, Њу Џерзи.

Парох цркве затим постаје отац Стокан Ћирковић који ту проводи наредних осам година (1991-99). Након што је отац Стокан изненада одлучио да се врати у Отаџбину, епископ Митрофан на парохију привремено поставља пензионисаног митроносног протојереја-ставрофора Хаџи Александра Раденковића, а недуго затим парохијски свештеник постаје прота Светозар Веселиновић, који на том месту остаје до свог упокојења 2015. године.

У краћем периоду, до августа 2016. године, парохија је остала без сталног свештеника уз опслуживање пензионисаног проте Лазара Костура и оца Тодора Дмитрова, када је протојереј-ставрофор Милан Крстић дошао из Аликвипе у Пенсилванији за пароха цркве Св. Симеон у Мајамију, на чијем челу се и данас налази.

Током живота ове вредне црквене заједнице, 1995. године за председника Црквеног одбора изабран је Бранко Франовић  и тада је одлучено је да се купи суседна парцела за изградњу вишенаменске зграде која ће задовољити верске и социјалне потребе у растућој српској заједници Јужне Флориде.

Тих година, када је 1999. године Ратко Крављанац изабран за председника Црквеног одбора, почела је изградња вишенаменске (црквене) зграде, и у наредне четири године завршена је шкољка зграде. У готовој хали, која је дизајнирана да има модерно опремљену кухињу, мале помоћне просторије за потребе сале, изграђен је стан у којем свештеник живи са својом породицом, као и велика бина која је служила као олтар.

 Градња храма

У 2013. години започета је изградња новога храма на истом имању одмах поред постојеће зграде. Са великим напорима парохијана и великом физичком и финансијском помоћи почела је изградња цркве. Пошто су парохијани одлучили да не узимају зајам, зграда цркве је грађена полако, али је зато без икаквог дуга. Сагледавши ток градње, отац Милан предлаже да се неки детаљи на олтару и осталом делу храма преправе. Завршавају се подови и зидови храма, укључујући климу и струју. У међувремену отац Милан је припремио дизајн за мермерни под и наручио два медаљона са дизајном византијског орла, један за солеу, испред олтара, а други је постављен испод куполе. Раде Пењевић, који се посветио изградњи цркве, проводи огромно време са радницима, а где се укаже потреба за брзу финансијску подршку, он великодушно даје.

Коло српских сестара наручује врата из Хондураса од махагонија за цркву и она се по испоруци уграђују. Свештеник је сакупио више понуда за дуборез и иконописање, и на основу сагледаних понуда Црквени одбор одлучује да Драган Петровић из Београда уради сав дуборез, а иконе да уради Зограф Миле Тодоровић из Јагодине. Тада се наручују месингана светла и полијелеј из Грчке, те захваљујући великодушним дародавцима ове ствари се купују без икаквог задужења. Изградња цркве се завршава, а епископ Иринеј врши мало освећење, како би се служба Божија  могла одржавати унутар цркве о црквеној слави 2018. године.

  Преподобни Симеон Мироточиви

Свети Симеон Мироточиви је рођен као Стефан Немања, био је српски велики жупан од 1166. до 1196, који се изборио за политичку самосталност у односу на Византију, уједињење српских земаља у јединствену државу и утврђивање православља. Родоначелник је српске владарске династије Немањића, која се одржала на власти све до 1371. године.

О његовом животу најзначајније записе оставили су Свети Сава, Свети Стефан Првовенчани и Доментијан.

уторак, 28. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије