Читај ми!

У Бечу низ прослава прве деценије рада Просвјетиних допунских школа у Аустрији

Ове године навршило се десет година од оснивања Просвјетиних допунских школа у Аустрији. Поводом тог значајног јубилеја бечка Просвјета, као носилац школа, припремила је више пригодних манифестација посвећених обележавању пуне деценије рада овог важног и вредног пројекта.

„Почело је скромно са једном школом и педесетак ђака у цркви Св. Саве у Бечу, а данас  имамо Просвјетину „Мрежу  српских допунских школа у Аустрији“ са готово хиљаду ђака и преко тридесет школа, широм Аустрије. Био је то тежак, озбиљан, деценијски рад. Не знам за много таквих, самониклих пројеката и грађанских иницијатива  са оваквим развојем и успехом. Но, то не би било могуће да многи нису помогли и учествовали у стварању наших српских школа у Аустрији. Пре свих Српска православна црква у Аустрији, наш народ, свештенство на челу са епископом Андрејем, али и многи други. Нарочито је важна била подршка  Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и њеног директора Арна Гујона,  наше амбасаде и конзулата, културних радника и великог броја грађана који су брзо разумели колико је знање језика, националне културе и традиције важно за очување идентитета и боље образовање наше деце која одрастају у расејању.

Наравно и моји бројни сарадници из тима Просвјете, наставници, многи родитељи и добри људи чији је допринос  најважнији, јер се свих ових година директно и свакодневно боре за српски језик и боље образовање наших најмлађих. Као и свих ових година, понављам за шта се још увек боримо:  да српски језик буде потпуно признат  у Аустрији и да ова држава прихвати своје грађане и децу српског порекла, па да и она помогне и омогући да се настава српског језика званично уведе у овдашње школе. А наш рад и ове школе, најбољи су аргумент за то. Јер, све ово радимо управо због њих – наше деце. Ако језик изгубимо - нема нас више.  Поносан сам и захвалан. Хвала свима!“,  рекао је оснивач и руководилац Просвјетиних школа, проф. Срђан Мијалковић.

Централна прослава биће  Свечана академија поводом првих десет година Просвјетине мреже српских допунских школа у Аустрији и одржаће се 30. септембра у Алберт холу у Бечу  (Albert Hall,Albertgasse 35, 1080 Wien) у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Аустрији а уз подршку и суфинансирање Кабинета министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Републике Србије.

Почасни гост биће г. Арно Гујон директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и велики хуманиста. Уз музички програм Јелене Крстић и Малог хора Просвјете, гости ће видети и филм о раду школе, а и ученици ће имати шта да кажу. Просвјета је спремила и одговарајући пријем уз пригодно послужење.

Седмицу пре Академије, у суботу 23. Септембра у 19.00 у цркви Св.Саве (Veithgase 3, 1030 Wien)  у сарадњи Центра за Србе у расејању „Свети Сава“ из Београда и СПКД Просвјета Аустрија, биће свечано отварање изложбе „Ћирилица, печат идентитета који не бледи“ ауторке Радмиле Кунчер, председнице Центра за Србе у расејању „Свети Сава“ као и програм „Србија кроз простор и време“, осврт на духовно и материјално наслеђе српског народа, аутора Верице Михајловић, песникиње и публицисте.

А већ у уторак, 19. септембра у 19.00 , Храм Васкрсења Христовог (Engerthstr.158, 1020 Wien) такође поводом десетогодишњице Просвјетиних школа, вече посвећено Србији и великом Бранку Миљковићу приказивањем филма и књиге познатог аутора Дејана Стојиљковића о Бранку Миљковићу, као и представљање лепота југа Србије. 

Овим богатим и промишљеним програмима Просвјета показује да жели да српској заједници у Бечу пружи могућност да се заједнички прослави деценија српских школа, да подсети све да су деца најважнији залог наше будућности и да позове грађане, институције и удружења из расејања и матице да се укључе и подрже рад српских школа у Аустрији.

Добродошли!

 

 

 

           

уторак, 25. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару