Читај ми!

Крос РТС-а одржан у Франкфурту

Крос РТС-а је највећа дечја манифестација која се одржава у Србији, а последњих дестак година и у дијаспори, у земљама где се одвија допунска настава српског језика.

Крос РТС-а у дијаспори одржава се пети пут у Франкфурту на Мајни, а трећи пут су гости на терену Фудбалског клуба "Темпо". Пуну подршку пружа руководство клуба, јер спроводе целу техничку организацију.

Крос РТС-а  је веома лепа манифестација у којој учествују, како ученици који похађају допунску наставу на Српском језику, тако и друга деца која нису ђаци допунске наставе.

Осим што ова манифестација има спортски карактер, већ и социолошку димензију јер, поред трке, окупља наше људе, читаве породице које живе у дијаспори.

Крос РТС-а организује се у сарадњи три министарства, Министарство омладине и спорта Републике Србије, Министарство просвете Републике Србије и Министарство спољних послова.

Велику помоћ и подршку даје дипломатско конзуларно представништво, Генерални конзулат Републике Србије у Франкфурту, који преузима на себе један део организације.

Овогодишњи крос је протекао веома добро, са великим бројем учесника - око 200. Деца су се такмичила у девет категорија, од првог до осмог разреда. Организована је и трка за предшколце у две групе. Одржана је и ревијална трка сениора, тј. родитеља, који су такође добили награде и дипломе.

Победници су добили официјелну диплому Кроса РТС-а као и медаље, које сваке године доставља организатор.

Овогодишња манифестација посвећена је другарима из О.Ш. "Владислав Рибникар" у Београду, који су највише погођени трагичним догађајима почетком маја. Другари из Франфурта послали су им поруке подршке у виду цртежа и речи пуних подршке и утехе. Цртежи су били окачени на огради спортског терена и могли су их видети сви учесници и сви посетиоци.

На Кросу РТС-а учествовали су ученици који похађају допунску наставу српског језика из Франкфурта на Мајни, Офенбаха на Мајни, из Висбадена, Мајнтала, Дармстата, Бад Хомбурга и Бад Филбела. Наставници који су радили на организацији кроса су Бојана Ракоњац, Соња Зрнић, Татјана Милановић, Зорица Младеновић и Владимир Живанов. Кординатор за наставу је Биљана Букинац.

недеља, 01. октобар 2023.
17° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"