Читај ми!

Вече Омана у Музеју књиге и путовања

Вече Султаната Оман – државе на јужној обали Арабијског полуострва познатој по дугој морепловачкој историји, пустињским оазама, највишим планинским венцем у региону, те плантажама палми и тамјана одржано је у Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат. Овим поводом тројица Оманаца, радника у култури, стигла су у Београд, а предавање је одржао господин Хамис Амур Хумаид Ал Хатали, управник замка у старој и славној оманској престоници граду Рустаку.

„Оман је држава са 82 замка и тврђава и више хиљада различитих фортификација по целој територији. Улазак у приче из 1001 ноћи - то је одлазак у Оман. Држава је претходних деценија уложила огромна средства у рестаурацију ових грађевина. Чини се, где год се човек окрене, наилази на замак, тврђаву, утврђење. Управљати једним од најзначајнијих замкова у земљи у којој су замци и тврђаве главне историјске знаменитости, велика је ствар, и част нам је да је господин Хамис Амур Хумаид Ал Хатала дошао у Србију како би одржао предавање у Адлигату. Не чуди што га његови пријатељи често задиркују како је он, заправо, најбогатији човек у Оману јер увек има на располагању – сопствени замак", изјавио је Виктор Лазић, председник Адлигата. 

Присутнима се обратио и Вук Мирчетић, члан градског већа града Београда, који је пожелео добродошлицу гостима и изјавио да је Адлигат један од стубова културе на Вождовцу и у Београду.

На предавању је господин Хамис Амур Хумад Ал Хатали говорио култури и историји Омана, али нарочито о замку у Рустаку којим управља:

„Мој замак је изграђен у 18. веку, када смо се тек ослободили од Португалаца. Тада је наш султан желео да направи несавладиву тврђаву-замак, и у томе је успео, јер никада замак није пао у туђе руке. Утврђење је саграђено на раскршћу иригационих канала, на месту на којем постоје природни бунари. Постоје читави лавиринти тајних пролаза и тунела који воде не само ван замка, него се спуштају вертикално од највиших ка најнижим спратовима, како би војници могли изненада да нападну нежељене посетиоце иза леђа. На самом улазу налази се двострука замка: први степеници пропадају па незвани посетилац лако може да заврши на шиљцима, док му се на главу сипа врело палмино уље кроз посебно изграђену конструкцију".

Занимљиво предавање крунисано је тиме што су посетиоци из Омана добили почасно чланство у Адлигату, као и индонежански принц Фирман Мудафир Шах, који је такође присуствовао оманској вечери.

Посетиоци из Омана су имали прилику да посете и српске тврђаве – Калемегдан, Смедерево и Голубац, чијој конструкцији и грандиозности су се искрено дивили. Посету Србији завршили су у јагодњаку крај Тополе.

„У Оману је пустиња и прави је благослов што смо овде имали прилике да скоро сваки дан искусимо кишу. Ми се по хиљаду километара возимо како бисмо видели траву која расте само месец дана годишње на једном удаљеном пределу, а овде је све зелено. Заиста, најлепше је било брање јагода – никада тако нешто дивно нисам искусио, нити сам знао да јагоде могу бити тако укусне! Сасвим сигурно ћу доћи поново, као и моји пријатељи, а нарочито сам задивљен пројектима Адлигата и потрудићу се да у Оману што више људи сазна о изузетним стварима које радите овде у Србији", изјавио је Хамис Амур Хумад Ал Хатали пре одласка.

У Музеју књиге и путовања формира се Збирка Омана у којој ће бити приказане књиге, филателија и нумизматика о овој земљи. Из Омана је за ову збирку већ пренето више од педесет публикација, као и више стотина поштанских марака, а омански посетиоци већ су најавили важне дарове и ширу подршку из њихове земље.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво