Читај ми!

Траг прошлости

Спој младости, енергије, ентузијазма, креативности, искуства и љубави према очувању традиционалних вредности окупио је у Хелсингборгу у Шведској око шест стотина посетилаца на Данима српске културе под називом "Траг прошлости" у организацији српског културног центра "Младост" из Хелсингборга .

Сала велелепног градског театра тог дана је била испуњена до последњег места, а публика која је поздрављала учеснике на бини није штедела дланове.

Српска традиција, култура и фолклор са поносом је представљена свима. Српско културно уметничко друштво Ситан вез из Малмеа,Удружење Крајишници из Халмштада, Српско друштво Синђелић из Гетеборга, као и домаћин СКЦ Младост из Хелсингборга уз пратњу изванредног Народног оркестра ансамбла Вила из Новог Сада, одушевили су публику сплетом песама и игара из различитих крајева Србије.

Јединственим извођењем заједничке кореографије. Деца узраста од 5 до 13 година показала су да за очување традиције и националног идентитета не морамо да бринемо. У питању је нумера која је производ пројекта Руку под руку - деца регије Сконе играју за вас који је домаћин фестивала реализовао заједно са Културно-спортским друштвом Србија из Малмеа.

„Играли смо игре из Владичиног Хана, било је изузетно лепо", каже Анђела Стајковић.

На питање да ли их је публика инспирисала аплауазом, Маша Грбић је рекла да је публика била сјајна. Филипа Гојковић каже да је из Хелсингборга и да је срећна што је чланица СКЦ Младост из истоименог града. Анастасија Тошовић је гласом који емоцијама испуњава и душу и срце као вокални солиста извела три нумере.

У градском театру посетиоци су могли да уживају и у фото изложби Путујуће богатсво која је реализована у сарадњи са Министарством културе и информисања републике Србије као и са нашом Амбасадом у Шведској. Самој изложби присуствовао је и један од аутора етнолог Иван Терзић. На више од 30 плаката приказано је богатсво народних српских ношњи са Балкана.

„Километри не могу да учине пуно ако се ми као народ држимо заједно и када кроз нашу децу се трудимо да традиција Србије,језик,наше писмо,наша песма остане ту где јесте“, каже Момчило Павловић.

„Ова омладина и ови људи су показали да живот не станује на друштвеним мрежама и лајковима него у срцима када делимо енергију једни са другима“ рекао је српски конзул обраћајући се публици и учесницима", каже Драги Вучковић, конзул републике Србије у Шведској.

„Драго ми је да је све било веома успешно и да смо заиста оставили траг у садашњости за будућа покољења“, каже Драган Павловић, СКЦ Младост из Хелсингборга.

Сестре Анђелина и Тамара кажу да иако су само четири године у Шведској, изузетно им је драго да су Швеђанима могле да вечерашњим наступом унесу и мало српске културе и упознају их са нашим фолклором, а у Српском културном центру Младост су нашли ону Србију која им недостаје овде.

Кристијан је из Румуније и живи у Шведској. Мало говори и српски, а каже да су сви вечерас били његови пријатељи, да му јечаст што је играо фолклор, а обично људима воли да каже: „Ја имам румунско срце, а српску душу“.

Елијас који живи у Шведској нам је рекао да има девојку из Србије, из мале земље која има велики народ.

Никола Кесић каже да су утисци веома позитивни, да су се много припремали и да су надмашили очекивања публике која је била феноменална и њихове наступе испратила овацијама.

Његова сестра Јована Кесић каже да, иако су припреме у претходном периоду биле врло интензивне, на крају се показао изванредан резултат што је публика и осетила и наградила огромним аплаузом.

„Једва смо ишчекивали овај дан и сваки треунутак припреме био је вредан тога“, каже Јована.

Петра, Паулина и њихове другарице такође не крију задовољство и срећу због наступа на Данима српске културе.

У име организатора учесницима, деци и родитељима се захвалила Весна Илић као и председник СКЦ Младост Саша Илић, а испред Савеза Срба у Шведској Света Лазић.

У Хелсингборгу смо посетили и српску православну цркву посвећену Светом Василију Великом, а протјереј Драган Вучић каже да у њу долази велики број православних верника.

"Осим наших Срба у цркву долазе и Грци, Румуни и Бугари, а у последње време вери прилазе и Швеђани. У последњих пет-шест година сам више од петнаест Швеђана крстио", каже протојереј ставрофор Драган Вучић за РТС.

Домаћини и организатори желе да Траг прошлости постане будућност за генерације које долазе.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво