У Бечу и ове године обележено сећање на 24. март

Одбор Просвјете у Аустрији, заједно са Аустријско-српским одбором солидарности, за обележавање годишњица НАТО агресије, и ове године је организовао дане сећања на НАТО агресију и жртве из 1999. године.

У петак, 24. марта 2023. у 17 сати, по благослову Његовог Преосвештенства епископа аустријско-швајцарског господина Андреја били су одржани молебани за страдални народ Косова и Метохије у свим бечким црквама, а од 18.00 на Штефансплацу (Stephansplatz), одржан је традиционални скуп поводом 24. годишњице НАТО бомбардовања СРЈ. Помен је почео сиреном за узбуну и минутом ћутања, уз паљење свећа.

Међу више стотина окупљених било је присутно и свештенство бечких цркава, представници дипломатског кора, бројни грађани...

Међу говорицима истакли су се др Ханес Хофбауер и Вили Лангталер, а представник бечке Просвјете проф. Срђан Мијалковић рекао је да је сећање најважније за чување индентитета.

"Важно је сећање на жртве, а важно је и наше јединство које смо приказали данас овде", додао је Мијалковић.

Адвокат из Србије, Срђан Алексић, који је поднео бројне тужбе против НАТО, због бомби са осиромашеним уранијумом, истакао је да бацање таквих бомби мора бити кажњено.

"Знали су за продужено дејство и да ће то погодити цивиле. Данас у Србији због тих бомби оболи око 30.000 грађана годишње. Ко је бацио те бомбе и починио екоцид мора да одговара и да све то почисти", поручио је Алексић.

У просторијама храма Светог Саве у Бечу у суботу, 25. марта 2023. У 19 часова одржан је посебан програм обележавања 24. годишњице од НАТО агресије на СРЈ и 19. годишњице од албанског погрома Срба на Косову и Метохији „Сећање је споменик тврђи од камена“.

Гост Просвјете, адвокат др Срђан Алексић, који се годинама бори да докаже кривицу НАТО за агресију и бомбардовање осиромашеним уранијумом и чија канцеларија води бројне и велике спорове који се тичу НАТО злочина током криминалне агресије на Србију 1999. Приказан је филм „Уран 238 - моја прича“ о великом правном ангажману г. Алексића, а онда је у живом разговору са бројним гостима овај вредни адвокат надахнуто говорио о својој вишегодишњој правној борби за жртве противправне и криминалне НАТО агресије, посебно о бројним жртвама муниције са осиромашеним ураном, коју су агресори, противно женевској ковенцији тада користили.

Програм је припремио и водио проф Срђан Мијалковић, потпредседник СПКД Просвјета Аустрија.

Просвјетин „Бечки театар младих“ је 24. марта у 20 сати у сали ВХС 10 у Бечу одржао хуманитарну представу „Избирачица“, а већи део новца од прихода ће следећих дана бити дониран за помоћ породицама на Косову и Метохији. Млади Просвјетини глумци играли су са пуно енергије и елана, и били поносни што је на овај дан сећања прикупљена помоћ која ће бити донирана онима којима је најпотребнија. Помоћ ће бити уручена организацији „Солидарност за Косово“.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво