Милићевић на онлајн састанку са представницима удружења Срба из 50 држава

Министар без портфеља Ђорђе Милићевић, задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором, одржао је данас у просторијама Прес центра Удружења новинара Србије, први онлајн радни састанак са представницима организација Срба у региону и дијаспори.

То је први у низу састанака те врсте, а у плану рада министарства је да кроз интензивнију комуникацију са свим кровним организацијама из иностранства, али и онима у Србији који се баве питањима сарадње и положаја дијаспоре, дођемо до још већег степена повезивања и поверења, саопштено је из Министарства.

Министар Милићевић је у интерактивној комуникацији са више од 125 представника удружења Срба у дијаспори из преко 50 држава, истакао да је стратешки циљ Министарства очување националног идентитета нашег народа у иностранству и да асимилација не буде на штету српског језика, културе и вере.

Посебно је нагласио да наши односи морају бити двосмерни и да је сарадња кључ свега, обзиром да је питање дијаспоре нешто на шта мора да се гледа дугорочно.

Један од кључних сегмената је и изградња методологије рада, која је прилагођена савременом добу и која ће моћи да функционише и у будућности.

Данашњи састанак, био је иницијалног карактера и имао је за циљ да се на конструктиван наццин поставе темељи и дефинишу наредни кораци у организацији централног догађаја матице и дијаспоре, у сусрет Видовдну, Дану српске дијаспоре.

За нас као народ, Видовдан има велику историјску симболику и несумњиво је најважнији датум у колективној свести српског народа, један од темеља идентитета Срба.

Министар је најавио и организовање летњих кампова кроз различите теме и интересовања, од екологије, спорта, културно-уметничких и других креативних активности, као и боље упознавање са природним одликама Србије.

Намера је да то буде устаљена пракса и да све будуцхе генерације нассе дијаспоре прођу кроз то. Имамо одређене пројекте који су посвећени бољем повезивању младих из дијаспоре са својим генерацијама у Србији, али и да боље упознају своју матичну државу, јер Србију да би волели морате да је упознате, казао је министар.

Из тог разлога, наводи, направили смо план организовања више од 20 летњих кампова за младе из дијаспоре и региона на различитим локацијама по Србији, на више тема, које планирамо да реализујемо у овој години.

Исто тако, заједно са Министарством спорта и министром Зораном Гајићем, договорили смо покретање националне платформе за развој српског спорта у дијаспори.

Кроз ову заједничку иницијативу два министарства, али и кроз укључивање и других министарства и институција, циљ нам је и креирање програма спортски амбасадори у дијаспори. Данас имате разна културно-уметничка друштва по дијаспори која окупљају младе, организације и савезе, али овим пројектом желимо да покренемо и формирање заједнице спортиста, да их укључимо у дипломатске и привредне активности Србије.

Млади не смеју, нису и никада неће бити заборављени, они су наша снага и будућност, покретач и кормилар, казао је Милићевић.
Када су у питању млади људи, Влада Србије кроз више програма за подршку младима, показује да су они високо на агенди државне политике, као и што председница Владе Ана Брнабић у оквиру панела који су посвећени младима, разговарајући са њима, истиче значај и потребу да сви који су се школовали у иностранству се врате, поделе и пренесу стечено знање у Србију.

За државу је сваки човек поједнако важан, био он у Србији, или привремено или трајно ван граница, а Србију гледа као своју матичну државу, казао је Милићевић.

У том правцу, у сарадњи са Министарством просвете, као концепт очувања језичког идентитета и културе, кроз Програм онлајн наставе српског језика, омогућили смо да материјал за учење српског језика и ћириличног писма буде једнако доступан свима, где год да живе. Такође, уз подршку издавачке куће Вулкан, сви ђаци прваци у одељењима допунске школе добиће свој примерак буквара.

Стратешки циљ Министарства је очување националног идентитета нашег народа у иностранству, да асимилације не буду на штету српског језика, културе и вере, а за то морамо заједно да радимо и са организацијама које делују ван Србије. Такође, поред наших амбасада и Српске православне цркве, су од кључног значаја.

Наши односи морају бити двосмерни јер не можемо једни без других. Сарадња је кључ свега и што чешћи састанци и разговори доводе до јаче везе и лакшег решавања проблема.

У плану рада Министарства је да кроз интензивиранију комуникацију са свим кровним организацијама из иностранства, али и онима у Србији које се баве питањима сарадње и положаја дијаспоре, дођемо до што већег степена повезивања и поверења.

Предлог је да једном месечно одржимо онлајн састанак и редовном комуникацијом имали би тачан преглед и реализације планова за које смо се договорили, али и указивањем на потенцијалне проблеме.

Питање дијаспоре је нешто на шта мора да се гледа дугороццно уколико желимо да вратимо наше људе и зато морамо да направимо механизме који ће имати разрађену методологију рада, која се прилагодила савременом добу и која може да функционише и у будућности, рекао је министар Ђорђе Милићевић.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво