Читај ми!

Светосавски бал у бечком Хофбургу окупио готово 1500 гостију

Традиционални Светосавски бал у Бечу успешно је одржан у престижном балском простору бечког Хофбурга, где је окупио преко 1500 гостију из различитих земаља. Светосавски бал у главном граду Аустрије је један од најпрестижнијих догађаја у дијаспори који организује удружење „Српски цантар" из Беча.

Премијера одржавања бала у престижном бечком Хофбургу протекла је и више него успешно, будући да је било преко 1500 посетилаца и проминентних гостију из света културе, политике и привреде.

Овакав организациони подухват захтевао је посебну припрему јер се радило о великом простору. Програм се одвијао у две велике сале, док су пратеће просторије имале своје садржаје.

Наступило је преко 200 уметника, док се у једној од сала налазио и промотивни простор општине Шабац, која је овогодишњ гост бала. Идеја је да се сваке године представи по један град. Бечке балове карактерише свечана церемонија отварања, која је била и део Светосавског бала.

Церемонијално отварање су пратили звуци валцера. Уз звуке марша „1300 каплара" ушетали су прво чланови балског организационог одбора удружења Српски центар и уметнички директор Милорад Самарџија. У организационом одбору бала били су поред председника Српског центра Милана Видовића и Бранко Јововић, Никола Осмокровић, Богдан Осмокровић, Александар Матић, Јанко Матић и Тамара Недић.

Организатори су и више него успешно обавили свој задатак уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Министарства одбране Републике Србије, Амбасаде Републике Србије у Аустрији, као и генералног спонзора, фирме „BD Gruppe" из Беча.

Програм 24. Светсавског бала отворен је извођењем Светосавске химне и паљењем славске свеће.

Епископ аустријско швајцарски Андреј је у свом обраћању поручио гостима да се осећају радосно и пријатно јер је Светосавски бал догађај на који су Срби као народ поносни.

„Прослављамо Светог Саву нашег првог епископа и просветитеља и учитеља како приличи и доликује, најпре литургијски у нашим храмовима, на духовним академијама и школским установа, а затим ево у наставку свих свечаности приносимо Светом Сави похвале и кроз овај Светосавски бал за ову 2023. годину", поручио је владика Андреј и додао да је овај бал био увек показатељ и мерило културног домета Срба као грађана високе културе и науке.

Милан Видовић, председник удружења Српски центар је пожелео добродошлицу гостима, истакавши да се ради о дану у коме се пише историја, јер је тачно 177 година од Славенског бала у Бечу, када је први пут изведен Српски кадрил Јохана Штрауса Млађег.

„А данас први пут заједно плешемо Српски кадрил тачно у поноћ у овој најпрестижнијој палати у Бечу", поручио је он и додао да и балет Народног позоришта из Београда обележава на Светосавском балу у Бечу 100 година постојања.

Уследио је наступ балетског ансамбла Народног позоришта из Београда чиме је обележен и њихов стогодишњи јубилеј постојања. Ансамбл је на опште одушевљење гостију извео део представе балета ,,Крцко Орашчић" - ,,Валцер цвећа", Петра Илича Чајковског.

У улози водитеља овогодишњег бала нашли су се оперски певачи Народног позоришта из Београда Љубица Вранеш и Драгољуб Бајић, уз подршку на немачком језику телевизијске водитељке Мариане Пушић. На плесном подијуму свечане сале су се низале староградске и балске игре у извођењу „Клуба историјских игара" из Београда, културно уметничких друштава „Абрашевић" и „Чивија" из Шапца и играча ансамбла „Дом културе Прњавор".

Наступиле су и младе оперске певачице Ђурђица Гојковић, Лорена Јанковић, Милана Продановић, те и соул вокалисткиња Ђина Чарлс (Gianna Charles) и композитор и музички уметник Милош Крачуновић.

Велика музичка подршка свакако је дошла и од хора и оркестра Министарства одбране Републике Србије „Станислав Бинички", „Данкине бројанице" и хора удружења „А:Култура" из Беча.

„Краљево коло", дворска и салонска игра у извођењу „Клуба историјског плеса" из Београда, „Коло краљице Драге", затим „Бојерка" у извођењу ансамбла „Чивија" из Шапца заиграле су се ове вечери на бечком балском подијуму.

У величанственој завршници овог програмског дела здружени ансамбли су извели и „Коло Кнеза Михајла", односно изворно - коло „Српкињу" и „Коло краљице Наталије".

Уз речи захвалности учесницима, позивом „Аллес Њалтзер- Нека буде бал" уметнички директор бала Милорад Самарџија је позвао публику на плесни подијум након чега су уследили и први тактови валцера „На лепом плавом Дунаву".

 Плес публике уз Српски кадрил

У маниру бечких балова, приређена је врхунска тачка поноћног додатка, на којој су играчи и плесачи ансамбала из Шапца и Београда уз инструкције кореографа Дејана Трифуновића извели „Српски кадрил" Јохана Штрауса Млађег. По први пут је програмски осмишљено да ово буде и кадрил публике, те су сви били позвани да заплешу. Тактови ове чувене композиције, чије је извођење неизоставна тачка Светосавског бала, препунили су плесни подијум.

Велико одушевљење за балске госте је била и завршна тачка балета београдског Народног позоришта, који је извео део мјузикла на тему култног филма „Ко то тамо пева".

Балска атмосфера, коју прати гламур уз строго прописани начин одевања, настављена је уз врсне вокалне уметнике Бојану Стаменов и Бориса Режака у пратњи бенда „Рогати".

Велики број студената који је био присутан на балу и за које је постојала специјална понуда повољнијих карата могао је да ужива у доброј забави београдских мајстора добре атмосфере - бенда „Макао".

 Хуманитарни карактер и сарадња са Фондацијом Новака Ђоковића

И овогодишњи бал је имао свој хуманитарни део, те је у сарадњи са Фондацијом Новака Ђоковића организована аукција након поноћног програма. Продати су дрес са потписом Новака Ђоковића, дрес са потписом аустријског репрезентативца српског порекла, Александра Драговића, као и уметничко дело сликара Дамјана Ковачевића и Марка Кусмука. Аукцију су водили познати спортски новинар Александар Стојановић и Ненад Јанковић алијас Неле Карајлић, познати музичар и композитор.

Почасни гост бала је у име Фондације Новак Ђоковић била њена директорка и супруга најбољег светског тенисера Новака Ђоковића.

Приходи од ове аукције, која је организована у сарадњи са галеријом „Сањај" из Београда биће усмерени у пројекат Фондације Новака Ђоковића за опремање вртића у Оџацима и на Косову и Метохији.

Бал је окупио велики број проминентних гостију, те је на овом балу почасна гошћа била и Тамара Вучић, супруга председника Републике Србије Александра Вучића, као и председник Републике Српске Милорад Додик, епископ аустријско швајцарски Андреј Ћилерџић, амбасадор Републике Србије у Аустрији Небојша Родић, амбасадор при међународним организацијама у Бечу Жарко Обрадовић, Амбасадор Републике Србије у Швајцарској Горан Брадић, посланик Народне партије Аустрије у аустријском парламенту Андреас Миних, председник Народне партије Аустрије у Бечу Карл Марер, председник Слободарске странке Аустрије у Бечу Доминик Неп, посланици у бечком покрајинском и општинском парламенту Социјалдемоократске странке Аустрије Kурт Стирценбех и Петер Флорианшиц, посланик странке Зелени у Бечком парламенту Ханс Арсеновић, амбасадори Босне и Херцеговине и Републике Северне Македоније Кемал Козарић и Освит Росоклија, бројни војни аташеи и привредници.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво