Јединствена државна политика према Србима у региону

Ситуација уопште није добра када су у питању права и положај Срба у региону, и оно што забрињава је да се та ситуација већ дуже време уопште не поправља већ се јављају додатни проблеми, изјавила је данас директорка Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Славка Драшковић.

„Могу чак да кажем да је у Хрватској, делимично и у Црној Гори и шире у региону сутуација драматична. У Хрватској, посебно, сада имамо једну ситуацију велике несигурности, у којој се заоштравају национални односи према Србима и говор мржње", рекла је Драшковић агенцији Танјуг.

Она је напоменула да је недавно током посете Хрватској, покренула питања основних права својине, нерешена питања радног односа, пензије, банке и девизну штедњу, која једино Србима у Хрватској није враћена.

„Исто тако, тешка је ситуација и у Црној Гори. Ту Срби немају ни статус, боре се за језик и писмо. Тешко је и у Албанији, где је попис тако направљен да је испало да ни нема Срба, а знамо да их је негде око 30.000. Где год погледате у региону, заиста мора много да се ради", казала је Драшковићева.

Готово половина српског народа сада живи ван граница Србије, рекла је директорка владине Канцеларије за дијаспору и додала да је то још један разлог због којег власти Србије морају да се приоритетно баве проблемима Срба који живе ван Србије.

„Једна од ствари које имамо заједно са председником и председништвом, је да је то витално и кључно питање и о томе је било речи и на недавној седници Савета за односе са Србима у региону", рекла је Драшковић и додала да она и цела влада отворено захтевају европске стандарде за Србе који живе у региону.

„Радимо на једном документу, који је за сада на усаглашавању у разним деловима владе и са председником Србије, према којем највиши представници државе у сваком сусрету са представницима земаља региона у којима живе Срби и земаља где је велика наша дијаспора, једну од тема, као кључну и обавезну, помињу положај нашег народа", навела је Драшковићева и најавила да ће овај документ ускоро бити доступан јавности.

За Драшковићеву је, наиме, приоритет акциони план за стратегију за Србе у региону и дијаспори.

„Стратегија постоји, али не постоје потези шта конкретно треба да се ради да бисмо ту стратегију спровели у дело. Оно што је важно и што се помиње у тој стратегији јесте да средства која се издвајају за регион треба да буду најмање на нивоу оних средстава која држава Србија издваја за мањине у Србији", рекла је Драшковићева.

Она је напоменула да је годишњи буџет Канцеларије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону пренет са бившег министарског ресора и да он износи милион евра.

„То је мало, имајући у виду да је милион евра и за регион и за дијаспору", рекла је Драшковић, а као пример навела је да Хрватска само за Хрвате у Босни и Херцеговини издваја 10 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије