Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Резолуција о Сребреници – шта и како даље? О томе у емисији са чланом Скупштинског одбора за дијаспору и Србе у региону и председником Савеза Срба из региона Миодрагом Линтом. Реприза емисије у 02.08 на РТС Свет.

Усвајање Резолуције о Сребреници од стране Генералне скупштине УН био је несумњиво један од најважнијих догађаја протекле недеље, догађај који би могао да остави снажне последице пре свега по међунационалне односе у региону, на суживот и сарадњу како у самој Босни и Херцеговини (БиХ), тако и последице и за саму Европу, а по многима и шире.

То је свакако и главна тема разговора са гостом у студију народним послаником, чланом Скупштинског одбора за дијаспору и Србе у региону и председником Савеза Срба из региона Миодрагом Линтом. Осим о самој Резолуцији, њеној (не)легитимности, и о томе шта она стварно доноси, да ли доприноси обнови поверења или још више усложњава међунационалне односе на простору БиХ, биће речи и о другим питањима везаним за регион, пре свега БиХ и тежак положај Срба у њеном федералном ентитету.

Током разговора са Линтом видећемо и два прилога. Један се односи на изјаву председника Републике Српске Милорада Додика, која је изазвала посебну пажњу јавности, а реч је о мерама које Српска планира предузети као одговор на доношење спорне Резолуције, а то је покретање поступка издвајања из БиХ. Други прилог јесу изјаве учесника протеста у Подгорици због одлуке црногорске владе да подржи Резолуцију.

Из другог дела емисије издвојили бисмо извештај са важног културног догађаја у Источном Сарајеву, у Републици Српској, а који су припремиле колеге са јавног медијског сервиса тог ентитета БиХ, а реч је о свечаности почетка рада новооснованог Народног позоришта у том граду, и отварање новоизграђене зграде те важне културне установе и новог симбола града.

Уредница емисије Нада Вукелић

Редитељка Ерна Глигоријевић

понедељак, 17. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије